NOS NieuwsAangepast

Omtzigt wel, Dibi niet in Kamer

GroenLinks krijgt definitief vier zetels in de nieuwe Tweede Kamer. Dat gaat zoals bekend ten koste van de PvdA, die geen 39, maar 38 zetels krijgt. De Kiesraad heeft de definitieve uitslag zojuist bekendgemaakt.

De ChristenUnie heeft haar vijfde zetel te danken aan de lijstverbinding met de SGP. Daardoor krijgt de ChristenUnie een restzetel. Die was anders naar de Partij voor de Dieren gegaan.

Voorkeursstemmen

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die op een onverkiesbare plaats 39 stond, komt toch in de Tweede Kamer. Hij haalde ruim 36.000 stemmen, voldoende voor een voorkeurszetel. Hij is de enige kandidaat die daarin is geslaagd. De Limburgse kandidaat Martijn van Helvert valt daardoor buiten de boot.

Andere kandidaten die voorkeursacties hebben gevoerd, zoals Tofik Dibi van GroenLinks, zijn er niet in geslaagd op eigen kracht een zetel te bemachtigen. Die kreeg 5400 stemmen, terwijl er zo'n 15.000 nodig waren.

Aanstaande donderdag wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Daarin zitten dit nu 92 mannen en 58 vrouwen. In 2010 waren er drie vrouwen meer gekozen.

Opkomstpercentage

De Kiesraad zegt dat het opkomstpercentage met 74,6 procent net iets onder dat van 2010 lag (75,4 procent). In Caraïbisch Nederland was de opkomst het laagst, op Sint Eustatius ging slechts 15,5 procent van de kiesgerichtigden stemmen, op Bonaire en Saba rond een kwart.

Op het vasteland van Nederland haalden Rotterdam, Kerkrade en Rucphen het laagste opkomstpercentage, met nog geen 65 procent van de kiezers.

De vijf Waddeneilanden haalden dankzij toeristen alle ruime opkomstpercentages: Texel was de laagste met 98 procent, Schiermonnikoog was koploper met ruim 150 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl