NOS NieuwsAangepast

De formatie dag 5

Verkenner Henk Kamp heeft vanochtend gesproken met VVD-leider Rutte en PvdA-leider Samsom. De twee winnaars van de verkiezingen zijn optimistisch naar buiten gekomen.

10:20 uur: Liveblog: formatie gaat verder

Verkenner Henk Kamp is de nieuwe week begonnen met afzonderlijke gesprekken met de leiders van de PvdA en de VVD. Tegelijk bereidt Den Haag zich voor op morgen, Prinsjesdag. Volg hier al het politieke nieuws.

10:29 uur: Samsom: tenminste PvdA en VVD

Er lijkt een groeiend draagvlak te zijn voor een kabinet met tenminste VVD en PvdA. Dat heeft PvdA-leider Samsom gezegd na een gesprek met verkenner Kamp. Dat komt overeen met het advies dat hij vrijdag al Kamp gaf. Hij baseert zijn advies op de gesprekken die alle lijsttrekkers voor het weekend met de verkenner hadden, zei Samsom na zijn tweede ontmoeting met Kamp.

10:36 uur: VVD-leider Rutte bij Kamp

Na zijn gesprek met Samsom, praat verkenner Kamp nu met VVD-leider Rutte. De demissionaire premier bevestigde de indruk van de PvdA-leider dat er groeiend draagvlak is voor een coalitie van VVD en PvdA. "Ja, dat vind ik ook", zei hij enigszins aarzelend.

10:50 uur: Rutte en Samsom samen naar Kamp

Vanmiddag gaan Rutte en Samsom samen naar verkenner Kamp om verder te praten. Dat is in Den Haag namens Kamp bekendgemaakt.

11:02 uur: Rutte: groeiend vertrouwen ook in VVD

VVD-leider Rutte ziet een groeiend vertrouwen in een kabinet van zijn partij met de PvdA. "Ik merk dat ook buiten de politiek", zei Rutte na afloop van zijn tweede gesprek met verkenner Kamp. Op de vraag of hij dat groeiend vertrouwen ook in de VVD ziet, antwoordde de demissionaire premier bevestigend.

11:07 uur: Met voorkeurstemmen in Tweede Kamer?

Terwijl Henk Kamp een nieuw kabinet verkent, maakt vanmiddag de Kiesraad de officiële uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen bekend. In de zetelverdeling zal geen verandering meer komen, wel is het spannend voor onverkiesbare kandidaten of ze door voorkeurstemmen toch zijn gekozen. Vaststaat in elk geval dat CDA'er Pieter Omzigt op die manier in de nieuwe Tweede Kamer komt. Grote vraag is of Tofik Dibi genoeg voorkeurstemmen heeft gekregen om de fractie van GroenLinks te versterken.

11:35 uur: 'Niet blindstaren op VVD en PvdA'

Verkenner Henk Kamp zou zich niet moeten blindstaren op een coalitie van VVD en Pvda, schrijft Volkskrant-redaceur Hans Wansink. Een coalitie van VVD, CDA, D66 en SP vormt een aantrekkelijk alternatief. Wassink verwacht dat PvdA en VVD elkaar het licht in de ogen niet gunnen. "Zullen de kiezers het Samsom erg kwalijk nemen als de PvdA oppositie gaat voeren? Als hij kan uitleggen dat er voor hem niks te regeren valt, is er niks aan de hand."

11:45 uur: Prinsjesdag met minder touw

Er is morgen in Den Haag minder touw nodig om de Gouden Koets niet vast te laten lopen in de tramrails. De Gouden Koets rijdt dit jaar een andere route, vanwege de verbouwing van het Mauritshuis. De HTM hoeft daardoor alleen touwen te leggen bij de Heulstraat en op het Toernooiveld, zegt Omroep West.Het zogeheten breeuwen begint ook later dan in andere jaren, namelijk vanaf 10.30 uur. Net als in andere jaren zijn er ook omleidingen ingesteld. Die gelden voor de tramlijnen 1, 15, 16 en 17 en de buslijnen 22 en 24.

12:03 uur: Eén of twee (in)formateurs

In het gesprek dat verkenner Kamp straks heeft met Rutte en Samsom, wordt waarschijnlijk gesproken over een opdracht aan een formateur of informateur. Het zou kunnen zijn dat een VVD'er de opdracht krijgt om een kabinet van deze partij en de PvdA te onderzoeken, zegt politiek-redacteur Ron Fresen. Maar het is ook niet uitgesloten dat er twee formateurs komen, één van de VVD en één van de PvdA.

12:13 uur: NRC: CDA verdeeld over regeren

Het CDA is opnieuw verdeeld over regeringsdeelname, zegt NRC-Handelsblad. Invloedrijke partijleden vinden dat de partij meeregeren bij voorbaat moet uitsluiten, terwijl de Tweede Kamerfractie deze optie openhoudt.

Vanavond komt het CDA-bestuur bijeen om over regeringsdeelname te praten. Bestuursleden willen de daarbij aanwezige partijleider Sybrand van Haersma Buma dwingen onderhandelingsverzoeken van PvdA en VVD vooraf al af te wijzen.

12:54 uur: Rutte en Samsom bij Kamp

VVD-leider Rutte en PvdA-leider Samsom zijn zojuist aangeschoven bij VVD-verkenner Kamp. Voordat Rutte en Samsom het gesprek ingingen hebben ze beiden gezegd dat ze het draagvlak voor een kabinet met daarin tenminste VVD en PvdA hebben zien groeien.

13:51 uur: Rutte en Samsom hebben er vertrouwen in

Rutte en Samsom zijn klaar met hun gesprek met VVD-verkenner Kamp. Na afloop zeiden ze dat ze vertrouwen hebben in een goede samenwerking. De twee grote winnaars van de verkiezingen zeiden niets over een eventuele samenwerking met een derde partij. Kamp komt uiterlijk aanstaande donderdag met zijn definitieve bevindingen.

15:38 uur: Volg de bekendmaking van de verkiezingsuitslag op Politiek24

Live bij Politiek24 om 16.00 uur de bekendmaking van de prognose van de officiele uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag.

16:23 uur: De uitslag is bekend

De Kiesraad heeft de definitieve uitslag bekend gemaakt. GroenLinks krijgt definitief vier zetels in de nieuwe Tweede Kamer. Dat gaat zoals bekend ten koste van de PvdA, die geen 39, maar 38 zetels krijgt. De ChristenUnie heeft haar vijfde zetel te danken aan de lijstverbinding met de SGP. Daardoor krijgt de ChristenUnie een restzetel. Die was anders naar de Partij voor de Dieren gegaan. En CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die op een onverkiesbare plaats 39 stond, komt toch in de Tweede Kamerlid. Hij haalde ruim 36.000 stemmen, voldoende voor een voorkeurszetel.

16:43 uur: Tofik Dibi komt niet in de Tweede Kamer

GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi keert niet terug in de Tweede Kamer. Hij stond op nummer 10, maar hoopte door middel van voorkeursstemmen gekozen te worden. Dat is niet gelukt. Dibi deed eerder een gooi naar het fractievoorzitterschap.

17:51 uur: De voorzitter van de Eerste Kamer morgen op bezoek bij Kamp

VVD-Verkenner Kamp werkt gewoon door op Prinsjesdag; morgenochtend ontvangt hij de voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf. Het is de tweede keer dat de mannen met elkaar praten, vorige week donderdag ging hij er ook al langs.

20:11 uur: Einde formatiedag 5

Vanavond zijn er geen gesprekken meer bij verkenner Henk Kamp. Via nos.nl kunt u de komende tijd de formatie volgen. Morgen houden we ook een liveblog bij over Prinsjesdag 2012.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl