NOS NieuwsAangepast

Reactie van de advocaat van Piet W.

De reactie van Inez Weski, advocate van Piet W. en de Surinaamse president Desi Bouterse:

"Allereerst moet worden vastgesteld, dat de betreffende vermeende flarden tekst niet tot een zaakdossier, noch tot enigerlei verdachte hebben geleid. Het Openbaar Ministerie zal naar ik aanneem ook bevestigen dat de heer Bouterse geen verdachte is in dit geheel.

Helaas blijkt deze tekst als vaststaand gegeven te worden geponeerd. Steeds weer bleek in het dossier, dat allerlei OVC-gesprekken (door middel van afluisterapparatuur afgeluisterde gesprekken, red.) niet juist waren verstaan en/of verslagen en zullen deze nog dienen te worden beluisterd en beoordeeld om hun waarde. Ondertussen worden allerlei vergaande conclusies getrokken en kennelijk inmiddels ook naar buiten gebracht.

De start van dit onderzoek toont al de eenzijdigheid en onevenwichtigheid in de opsporing. Informatie, die kennelijk van allerlei bronnen wordt ontvangen, blijkt vooral niet feitelijk te kloppen en wordt kennelijk ook niet nagetrokken maar vormt ondertussen wel jarenlang grondslag voor vergaande inzet van opsporingsmiddelen als het jarenlang afluisteren van een woning. Als bij voorbeeld in een CIE-bericht (Criminele Inlichtingen Eenheid, de 'geheime dienst' van de politie, red.) wordt gesteld dat bepaalde personen met cliënt Piet W. een organisatie vormen, wordt kennelijk niet eens de moeite genomen om na te gaan of die personen elkaar überhaupt kennen.

Het begint steeds meer te lijken op een dossier samengesteld rond geruchten en de uitleg van ondervangen flarden tekst. Zoals daar dus zijn het vermeend hebben van een skybox bij Barcelona, hetgeen feitelijk niet klopt, of het feit dat cliënt veel zou reizen, hetgeen terug te leiden blijkt naar enkele vooral met vakantiefoto's gelardeerde bewegingen.

De constructie binnen het dossier lijkt vooralsnog het gebrek aan direct verband met cliënt Piet W. te willen compenseren met de veronderstelling dat cliënt op afstand dan toch wel betrokken zal zijn. Zelfs de inzet van infiltranten in het dossier heeft die leemte kennelijk niet kunnen opvullen.

Nu wordt ook nog eens vlak voor een tussenzitting een beladen beeld opgericht met het naar buiten brengen van vermeende banden met de heer Bouterse, een juridisch en feitelijk vergaande en roekeloze actie. Er wordt immers überhaupt niet gesproken over cocaïne of over drugs in het betreffende fragment. Een fragment, dat slechts in losse stukjes is opgebouwd met weggevallen delen en 12 minuten storing. Onduidelijk is wie bedoeld wordt en vooral onduidelijk is over welke onderwerpen en personen in welk verband wordt gesproken.

Dit weerhoudt helaas verbalisanten er niet van, zoals dus redelijk gebruikelijk in dit dossier, om een specifieke strafrechtelijke uitleg te geven aan die tekstflarden. Nota bene is sinds maart kennelijk niets ter ondersteuning van die eenzijdige uitleg door het onderzoeksteam naar voren gebracht.

Het dossier wenst kennelijk met enkele woorden omtrent ene "Bouta" hoe dan ook een connectie met de heer Bouterse te creëren. Zoals u weet, kan Suriname zonder meer als een kleine gemeenschap worden beschouwd en is het eventueel kennen door cliënt Piet W. van Dino Bouterse niet uitgesloten of vreemd.

Hoe dan ook lijkt het inderdaad zeer groots en vooral lichtvaardig opgezette strafrechtelijk onderzoek tegen cliënt Piet W. vooralsnog slechts een vooral gapende leemte van "great expectations" op basis van veel kwaadwillende en niet nagetrokken geruchten ook ten aanzien van derden, zoals de heer Bouterse, die door het team wenst te worden ingelezen in nog niet nader onderzocht of getoetst materiaal.

Ik kan mij niet meer aan de indruk onttrekken, dat de betreffende vergaande eenzijdige uitleg van een dergelijk fragmentje de herziening voor mijn cliënt Bouterse, waarin ik inmiddels in een vergevorderd stadium verkeer en de volstrekte ongegrondheid van die veroordeling zou kunnen aantonen, moet belasten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl