NOS NieuwsAangepast

'15 procent besloot op dag zelf'

Bijna 30 procent van de kiezers besloot in de laatste 48 uur op welke partij hij zou gaan stemmen. Zo'n 15 procent maakte pas op de verkiezingsdag de keus. Dat blijkt uit een analyse van Maurice de Hond op basis van een onlineonderzoek onder 15.000 mensen.

Uit het onderzoek (.pdf), dat na de verkiezingen is gehouden, blijkt verder dat 17 procent van de kiezers strategisch stemde. Als niemand tactisch had gestemd, zou de PvdA volgens De Hond 26 zetels hebben gehaald, 12 zetels minder dan de partij nu heeft. Ongeveer een derde van de PvdA-stemmers (36 procent) maakte een strategische keus.

Zonder strategische kiezers zou de VVD 34 zetels hebben gehaald, de SP 23 en de PVV 18 zetels. CDA en D66 zouden 2 zetels meer hebben gekregen dan nu en ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50PLUS 1 zetel meer.

Coalitie

Ongeveer de helft van de kiezers had al een keuze gemaakt voordat de eerste tv-debatten waren geweest. Bij de mensen die op de PVV (77 procent) en de SP (74 procent) stemden, ligt dat aantal hoger. PvdA-kiezers maakten hun keuze erg laat; slechts 36 procent was er al voor de eerste debatten uit.

De mensen die hebben gekozen voor de VVD en de PvdA zien het liefst dat die partijen met zijn tweeën een coalitie vormen. De kiezers van de VVD willen namelijk liever D66 er niet bij hebben, de PvdA-kiezers zien samenwerking met het CDA niet zitten.

Op een kabinet met de PvdA, de SP, D66 en het CDA reageren de kiezers van die laatste twee partijen weer negatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl