NOS NieuwsAangepast

Snelfietsrecord TU Delft mislukt

Het is de TU Delft niet gelukt om het wereldrecord snelfietsen te verbreken. Studenten van de Technische Universiteit deden bij wedstrijden in de woestijn van Nevada een aantal pogingen, maar kwamen telkens snelheid tekort.

Wel wist Delft de wedstrijd in Amerika te winnen. Sebastiaan Bowier haalde met de speciaal ontwikkelde Velox2 een snelheid van 128,9 kilometer per uur en liet daarmee twintig teams achter zich. Oud-schaatser Jan Bos deed ook een poging. Hij haalde 126,5 kilometer per uur.

Beschadigd

Het snelheidsrecord is 133 kilometer per uur en staat sinds 2009 op naam van een Canadees.

Het 'Human Power Team' van Delft begon moeizaam. De eerste wedstrijddag kreeg de Velox2 een lekke band. Er is volgens teamleider Paul Denissen dan "geen houden meer aan". Met 120 kilometer per uur kwam de Velox2 in de berm terecht.

Denissen: "De aerodynamische kap was ernstig beschadigd, maar gelukkig hebben de veiligheidssystemen goed gewerkt: Sebas had geen schrammetje".

Ovaal trapmechanisme

In de Velox2 zit een camerasysteem in plaats van een voorruit en een speciaal ovaal trapmechanisme. De fiets heeft daarmee een spitsere neus en is aerodynamischer.

De fietsers worden begeleid door bewegingswetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De wedstrijden zijn elk jaar op een 10 kilometer lange rechte weg in Nevada. Daar zijn de hoogte en het klimaat geschikt voor dit soort records. De eerste 8 kilometer gebruikt de fietser als aanloop, daarna wordt over 200 meter de snelheid gemeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl