NOS NieuwsAangepast

Aanslag autobom VS voorkomen

De Amerikaanse federale politie zegt een aanslag met een autobom in Chicago te hebben voorkomen. Een 18-jarige man uit de staat Illinois is aangehouden nadat hij in een val van de FBI was gelopen.

De politie was Adel Daoud in mei van dit jaar op het spoor gekomen omdat hij op internet anti-Amerikaanse propaganda verspreidde. Undercover-agenten legden contact met hem en kwamen erachter dat hij van plan was jihadist te worden, in de VS of in het buitenland.

Doelwitten

Daarop brachten de agenten Daoud in contact met een andere agent, die deed alsof hij een terrorist was. De man zei een bomauto te kunnen leveren, waarop Daoud mogelijke doelwitten uitkoos en bestudeerde.

Gisteravond ontmoette de nepterrorist Daoud en reed met hem naar een bar in het centrum van Chicago. Daoud parkeerde de auto, zocht beschutting en probeerde de 'explosieven' tot ontploffing te brengen. Op dat moment werd hij gearresteerd.

Geen moslims

Volgens de FBI had Daoud de bar uitgekozen omdat daar geen moslims zouden zijn: ze mogen immers geen alcohol drinken. Er was voor een tijdstip in de avond gekozen omdat het er dan druk zou zijn en de duisternis Daoud zou helpen om weg te komen.

Daoud werd vandaag voorgeleid voor de rechter. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij levenslang krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl