NOS NieuwsAangepast

'Xi Jinping bezoekt universiteit'

In China is Xi Jinping weer in het openbaar verschenen. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Algemeen wordt aangenomen dat Xi Jinping de volgende president van China wordt. De laatste twee weken werd volop gespeculeerd over zijn gezondheidstoestand, omdat hij sinds 1 september niet meer in het openbaar was verschenen. Afspraken met onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton had hij zonder opgaaf van redenen afgezegd.

Ook werd gespeculeerd over een machtsstrijd in de politieke top van de Communistische Partij. De wildste verhalen deden de ronde; zo zou Xi een hartaanval hebben gehad of het slachtoffer zijn geworden van een moordaanslag. Om de geruchten de kop in te drukken kon op internet in China niet meer op Xi's naam gezocht worden.

Geen onafhankelijke bron

Gisteren liet een oud-hoofdredacteur van een Chinese staatskrant al namens de familie weten dat het goed ging met Xi Jinping. Vandaag heeft Xi volgens Xinhua een bezoek gebracht aan een landbouwuniversiteit.

Waarom Xi Jinping niet meer in het openbaar was verschenen sinds 1 september, staat niet in het bericht van het Chinese staatspersbureau. Er zijn enkele foto's verspreid waarop Xi is te zien. Er is geen onafhankelijke bron die het bezoek van Xi Jinping aan de universiteit kan bevestigen.

Peking moet de datum voor de komende vijfjaarlijkse conferentie van de Communistische Partij nog bekendmaken. Dan zal Xi Jinping waarschijnlijk officieel worden aangewezen als opvolger van president Hu Jintao.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl