Klok Notre Dame in Asten gegoten

Bisschop Hurkmans van Den Bosch (L) en bisschop Hoogmartens van Hasselt kijken toe bij de laatste handelingen na het gieten van de klok»
Bisschop Hurkmans van Den Bosch (L) en bisschop Hoogmartens van Hasselt kijken toe bij de laatste handelingen na het gieten van de klok ANP

In Asten is vandaag de Mariaklok voor de Notre Dame gegoten. Het Nederlandse bedrijf Koninklijke Eijsbouts maakt de grootste en voornaamste klok voor de kathedraal in Parijs, die volgend jaar 850 jaar bestaat. Er komen negen nieuwe klokken in de toren.

Na maanden van voorbereiding was aan het eind van de middag het spannende moment van het gieten van de klok. Duizenden kilo's gesmolten klokkenbrons werden in een mal gegoten bij een temperatuur van 1100 graden. "Je bent altijd benieuwd naar het resultaat", zegt klokkengieter Wim Hurkmans, die de leiding had.

Eind dit jaar gaat de klok van ruim 6000 kilo naar de Notre Dame. Hij heeft een diameter van 1,60 meter.

De klok krijgt een lage toonsoort. "Hij zal klankkarakteristieken hebben die een brug moeten slaan tussen een heel oude klok uit 1680 die al in de toren hangt en de acht nieuwe klokken die in Frankrijk worden gemaakt", zegt directeur Joost Eijstbouts. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft het bedrijf samen met de TU Eindhoven een computerprogramma ontwikkeld.

Heel bijzonder

Eijsbouts heeft in het verleden ook klokken ontworpen voor de kathedraal in Burgos en die in Santiago de Compostella, maar de Notre Dame is "wel heel bijzonder". Vandaar de aanwezigheid bij het gieten van bisschop van Den Bosch Hurkmans. Ook de Franse opdrachtgevers waren erbij.

Volgend voorjaar op Palmpasen is de klok voor het eerst te horen in Parijs.

Deel deze pagina

Video

Grootste klok Notre Dame in Nederland gegoten

De Notre Dame in Parijs krijgt negen nieuwe klokken. De grootste en voornaamste wordt in Nederland gegoten, bij Koninklijke... Eijsbouts in Asten. Na maanden van voorbereiding was aan het eind van de middag het spannende moment van het gieten van de klok.

Foto

De nieuwe klok van de Notre-Dame is in Asten gegotenDe nieuwe klok van de Notre-Dame is in Asten gegoten

De nieuwe klok van de Notre-Dame is in Asten gegoten

NOS

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 1903 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2495 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 1909 keer afgespeeld

Meer video en audio