NOS NieuwsAangepast

Russische gift Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam krijgt 1,6 miljoen euro van een Russische onderneming. Met het geld worden vier rijksmonumenten opgeknapt waar het Czaar Peterhuisje onderdeel van is.

Het Czaar Peterhuisje hoort bij het Zaans Museum. De restauratie van de panden kost 800.000 euro. De rest van het geld wil het museum gebruiken om het Czaar Peterhuisje aantrekkelijker te maken voor bezoekers. De tuin wordt opgeknapt en er komt een glazen serre als entree.

Ook komen er twee permanente tentoonstellingen: over Zaandam in de tijd dat het huisje gebouwd werd en over de Russische tsarenfamilie die het huisje liet bouwen.

Oud scheepshout

Het is een van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 gebouwd van oud scheepshout. De Russische tsaar Peter de Grote logeerde in het huisje toen hij in 1697 naar Nederland kwam om het vak van scheepstimmerman te leren.

De directeur van het Zaans Museum begon een jaar geleden een lobby om geld los te krijgen vanwege het Nederland-Ruslandjaar in 2013. Vanaf maart 2013 is er een tentoonstelling over Peter de Grote in de Hermitage in Amsterdam. Die wordt geopend door de Russische president Poetin en koningin Beatrix.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl