NOS NieuwsAangepast

Boeren voeren actie tegen AH

Boeren voeren vanmiddag actie bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Ze protesteren tegen de aankondiging van AH dat het minder gaat betalen aan leveranciers.

Albert Heijn stuurde alle leveranciers maandag een brief met de mededeling dat het bedrijf vanaf 17 september twee procent minder gaat betalen. De boeren zijn bang dat de leveranciers die korting aan hen zullen doorberekenen.

Volgens Frank Donkers van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) gebeurt het vaker dat Albert Heijn een korting doorvoert. "AH maakt misbruik van z'n machtspositie." Een korting van twee procent kost een familiebedrijf volgens Donkers al gauw 20.000 tot 30.000 euro.

Extra werkdruk

De landbouworganisatie LTO Nederland steunt het protest en wil graag een gesprek met de supermarktketen. LTO vindt dat de Mededingingsautoriteit moet onderzoeken of de kortingseis van Albert Heijn wel mag.

Ook CNV Vakmensen is boos over de korting van 2 procent. De vakbond is bang dat de leveranciers door het besluit van Albert Heijn goedkoper moeten gaan produceren. CNV vindt dat onverantwoord. Henry Stroek, bestuurder van CNV Vakmensen: "Ik ben bang voor extra werkdruk en banenverlies in de voedingsindustrie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl