NOS NieuwsAangepast

'Ontslaggolf in ICT-sector'

In de Nederlandse ICT-sector raken steeds meer mensen hun baan kwijt. Dat bevestigen twee grote IT-belangenbehartigers tegenover de NOS, naar aanleiding van een artikel in het Financieele Dagblad.

Die krant hield een rondgang onder een aantal grote ICT-bedrijven. Daaruit bleek dat er een ontslaggolf gaande is in de sector. Deze week ontsloegen Getronics en Capgemini enkele honderden werknemers doordat de orders teruglopen. In totaal zou het gaan om zeker 600 banen.

Trend

Volgens ICT-office, de branchevereniging van IT-bedrijven, is de dalende trend al een tijd aan de gang. Ook is er een verschuiving in de markt gaande. Steeds meer technische banen verdwijnen naar lagelonenlanden. Opmerkelijk is dat er tegelijkertijd wel een tekort dreigt aan hoogwaardige kennis en ervaring.

Dat tekort wordt maar langzaam opgevuld door ICT-opleidingen. Daardoor ontstaat een kloof tussen vraag en aanbod van ICT'ers. In 2011 was het aantal moeilijk vervulbare vacatures groter dan het aanbod. ICT-office verwacht dat het tekort in 2012 stand houdt.

Zzp'ers

Volgens belangenbehartiger Ngi moeten grote IT-bedrijven goed nadenken over hun strategie, omdat het aanbod van zzp'ers in de sector steeds groter wordt. Zzp'ers kunnen werken tegen lagere tarieven dan de grotere ICT-bedrijven. Doordat het aantal orders blijft dalen, dalen ook de tarieven. Die ontwikkeling is lastig bij te houden voor de grote bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl