NOS NieuwsAangepast

Topvrouw Rode Khmer nog niet vrij

Aanklagers bij het Cambodja-tribunaal willen voorkomen dat Ieng Thirith, de topvrouw van het voormalige Cambodjaanse Khmer-regime, het land ontvlucht. Daarom eisen ze dat het tribunaal het paspoort van de 80-jarige Thirith inneemt. Gisteren besloten de rechters in Phnom Penh de vrouw om gezondheidsredenen vrij te laten.

Ieng Thirith blijft nu vastzitten tot de rechters hebben geoordeeld over de eis van de aanklagers. Ook zou inname van het paspoort garanderen dat de vrouw op elk gewenst moment kan worden opgeroepen door het tribunaal. De aanklagers zeggen zich niet te verzetten tegen de vrijlating van Thirith.

Rode Khmer

Ieng Thirith hoorde tot de top van het Rode Khmer-regime dat in de jaren 70 verantwoordelijk was voor de dood van zo'n 1,7 miljoen Cambodjanen. Samen met andere politieke kopstukken uit die tijd wachtte ze op haar proces voor het Cambodja-tribunaal. Maar de rechters oordeelden dat ze niet meer in staat is om terecht te staan. Thirith heeft vermoedelijk Alzheimer.

Overlevenden van het Khmer-regime zijn woedend over de voorgenomen vrijlating. Ze zeggen dat ze 30 jaar hebben gewacht op de berechting van de Khmerleiders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl