NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing hantavirus uitgebreid

Het Amerikaanse natuurpark Yosemite heeft opnieuw meer bezoekers gewaarschuwd voor het gevaarlijke hantavirus. In een e-mail aan 230.000 mensen die de afgelopen zomer in het natuurgebied hebben overnacht, proberen de autoriteiten gasten te informeren en vooral gerust te stellen.

"Op de plek waar u heeft gelogeerd, zijn geen besmettingen met het hantavirus geconstateerd", zegt het park. "De zorgautoriteiten hebben op dit moment geen aanwijzingen dat mensen die daar hebben overnacht een hoger risico lopen op besmetting met het virus." Verder wijst het park op een aantal websites waar bezoekers meer informatie over het virus kunnen vinden.

Tenthuisjes

Het hantavirus is in augustus vastgesteld in Curry Village, een kampeergebied in Yosemite waar mensen in tenthuisjes kunnen overnachten. Eerder werden 22.000 bezoekers van het park gewaarschuwd voor het virus, onder hen zeker 54 Nederlanders die in de tenthuisjes hebben gelogeerd.

Zeer waarschijnlijk zijn er meer Nederlanders geweest, omdat de 54 mensen contactpersoon waren voor reserveringen in het kamp. Volgens het RIVM heeft een aantal van de Nederlanders die in Yosemite zijn geweest zich met griepverschijnselen gemeld bij de huisarts, maar bij geen van hen is het virus vastgesteld.

Kans op overlijden

Het hantavirus wordt verspreid door knaagdieren en kan leiden tot een ernstige longkwaal of hartfalen. De kans op besmetting is erg klein, maar eenmaal besmet, is de kans op overlijden tussen de 35 en de 50 procent.

Negen mensen die het nationale park deze zomer hebben bezocht, zijn besmet met het hantavirus. Drie van hen zijn eraan overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl