Kamp spreekt alle lijsttrekkers

SP-voorman Roemer voor zijn gesprek met verkenner Henk Kamp»
SP-voorman Roemer voor zijn gesprek met verkenner Henk Kamp NOS

D66-leider Pechtold ziet voorlopig nog geen rol voor zijn partij in de formatie. Hij vindt dat er ten minste één informateur moet worden aangesteld, van VVD-huize, die eerst maar eens de verschillen tussen VVD en PvdA in kaart brengt.

Pechtold zei dat na zijn gesprek met verkenner Kamp. Kamp spreekt vandaag met alle lijsttrekkers die in de Tweede Kamer zijn gekozen.

Twee informateurs

CDA-leider Buma wil dat er twee informateurs komen: één van de VVD en één van de PvdA. "De VVD en de PvdA moeten nu eerst hun verschillen overbruggen", voegde hij er aan toe.

Roemer van de SP noemde een kabinet van VVD en PvdA als enige "een zinloze exercitie". Hij wil liever 'centrum-links' met PvdA, SP, CDA en D66.

Kort

PVV-leider Wilders had het kortste gesprek met Kamp. Hij stond na 10 minuten weer buiten. Hij vindt dat de VVD en de PvdA de verkiezingen hebben gewonnen en samen een kabinet zullen moeten vormen. "De PVV kiest voor de oppositie."

VVD-leider Rutte en PvdA-leider Samsom waren vanmorgen vroeg al bij Kamp. Ook zij willen eerst uitgezocht hebben of er een coalitie met in elk geval hun partijen kan komen.

Slob van de ChristenUnie wil dat er binnen twee maanden een nieuw kabinet zit. Hij wil van de PvdA en VVD "klare taal, ze moeten niet weken om elkaar heen draaien. De twee partijen moeten hun verantwoordelijkheid waarmaken", zei hij. "Over een paar weken terug bij af, kunnen we ons niet permitteren", voegde hij eraan toe.

Verkiezingswinst

SGP-fractievoorzitter Vander Staaij vindt dat er een crisiskabinet moet komen dat gaat aanpakken "wat nodig is in deze tijd". Eerst moeten VVD en PvdA samen proberen zo'n kabinet te vormen, gezien hun verkiezingswinst. "Maar het is goed om te kijken of het CDA als derde partij erbij kan", voegde hij eraan toe.


Volgens Van der Staaij zorgt het CDA dan ook voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Bovendien denkt hij dat CDA "als cement" kan dienen tussen VVD en PvdA.

Thieme, de fractievoorzitter van de Partij voor Dieren, stelt voor dat de VVD eerst kijkt of er een kabinet kan worden gevormd met 'geestverwanten'. Als dat niet lukt, dan moet de PvdA kijken of er een kabinet gevormd kan worden met geestverwanten van de PvdA.

Pas als derde optie moet er gekeken worden naar een kabinet van VVD en PvdA samen. Want die twee partijen hebben "altijd gezegd dat het een ramp voor Nederland is al één van deze partijen zou gaan regeren", aldus Thieme.

Kamp speet nu me Henk Krol van 50 Plus en Jolande Sap van GroenLinks komen nog langs op het Binnenhof.

Deel deze pagina

Video

D66-leider Pechtold zegt na zijn bezoek aan verkenner Kamp dat hij voorlopig nog geen rol voor zijn partij... ziet in de formatie. De informateur moet eerst maar eens de verschillen tussen VVD en PvdA in kaart brengen.

 • Pechtold: voorlopig geen rol D66

  D66-leider Pechtold zegt na zijn bezoek aan verkenner Kamp dat hij voorlopig nog geen rol voor zijn partij... ziet in de formatie. De informateur moet eerst maar eens de verschillen tussen VVD en PvdA in kaart brengen.

 • Buma: VVD-PvdA moeten verschillen overbruggen

  CDA-leider Buma wil dat er twee informateurs komen: één van de VVD en één van de PvdA. Dat zei hij na... zijn gesprek met verkenner Kamp. "De VVD en de PvdA moeten nu eerst hun verschillen overbruggen", voegde hij er aan toe.

 • Roemer: formatie VVD-PvdA zinloze exercitie

  De SP noemt een kabinet van VVD en PvdA een zinloze exercitie. Fractievoorzitter Roemer wil liever... 'centrum-links' met Pvda, SP, CDA en D66. Dat zei Roemer na afloop van zijn gesprek met verkenner Henk Kamp.

 • Samsom: formeren met de VVD

  PvdA-leider Diederik Samsom wil formeren met de VVD en mogelijk de SP. Dat zei hij na zijn gesprek met... verkenner Henk Kamp. Verder zei hij tegen de wachtende journalisten dat "verschillen tussen de PvdA en de VVD er zijn om te overbruggen".

 • Wilders: PVV in oppositie

  PVV-leider Wilders zegt dat VVD en PvdA aan zet zijn. Zijn partij gaat fel oppositie voeren de komende tijd,... zo maakte Wilders bekend na afloop van zijn gesprek met verkenner Henk Kamp.

Audio

 • Kamp spreekt alle lijsttrekkers In Den Haag is Henk Kamp begonnen met zijn verkenningen. Hij moet onderzoeken wat de verschillende partijen willen. Politiek... verslaggever Peter Blok vertelt over de gesprekken.
 • Sap: het proces verloopt voorspoedig De laatste gesprekspartner van Henk Kamp is Jolande Sap van GroenLinks. Michiel Breedveld spreekt de lijsttrekker na het gesprek.
 • Peter Blok: Roemer wil niet voor spek en bonen meedoen Verkenner Henk Kamp heeft zijn rondje er bijna opzitten. De boodschap van Rutte en Samsom is duidelijk: een nieuw kabinet moet... bestaan uit tenminste VVD en Partij van de Arbeid. Met de nadruk op tenminste. Politiek verslaggever Peter Blok in Den Haag.
 • Schouw: het tempo ligt behoorlijk hoog De koningin kijkt vanaf de zijlijn toe bij de formatie dit jaar. Dat is het gevolg van een wijziging van het reglement van orde van... de Tweede Kamer. Die kwam er op aandringen van D66-kamerlid Gerard Schouw.
 • 'Henk Krol kwam met gepaste trots het Binnenhof op' De ene na de andere fractievoorzitter trekt vandaag over het Binnenhof op zoek naar de verkenner. Ze zijn bijna allemaal langs... geweest bij Henk Kamp. Eén van de laatste is Henk Krol van 50 plus.Michiel Breedveld op het Binnenhof.

Video en Audio

Meer video en audio