NOS NieuwsAangepast

Japan wil alle kerncentrales sluiten

Japan wil in de komende 25 jaar alle kerncentrales sluiten. De Japanse regering heeft een plan gepresenteerd om geleidelijk volledig overschakelen op fossiele en duurzame energie.

Voor alle kerncentrales gaat gelden dat ze na 40 jaar productiejaren moeten stoppen. Dat betekent dat de laatste tussen 2020 en 2030 dichtgaat.

In de toekomst zal 30 procent van alle stroom duurzaam worden gewonnen. Daarnaast moet Japan fossiele energie zoals kolen en gas importeren.

Breuk

Het voorstel betekent een radicale breuk met het huidige beleid. Tot nu toe streefde Japan ernaar om zeker de helft van de benodigde energie in kerncentrales te produceren. Maar sinds de nucleaire ramp in Fukushima in maart 2011 is er veel verzet tegen kernenergie. Zo'n 160.000 mensen uit die regio moesten worden geëvacueerd, nadat een tsunami een gedeeltelijke meltdown in de kerncentrale had veroorzaakt.

Sluiting

Na de ramp werden alle vijftig kerncentrales in het land tijdelijk gesloten. Inmiddels zijn enkele centrales weer opgestart, ondanks hevige protesten. In de komende tijd worden meer centrales opnieuw in gebruik genomen. Het land moet alle fossiele energie zoals kolen en gas importeren. Een onmiddellijke sluiting van alle centrales zou veel te kostbaar zijn.

Een meerderheid van de Japanse bevolking wil af van kernenergie. Maar de sterke industrielobby waarschuwt dat duurdere energie zorgt voor prijsstijgingen en een slechtere exportpositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl