NOS NieuwsAangepast

Nieuw uitgaanscentrum Den Haag

Den Haag krijgt een nieuw uitgaanscentrum. Het Spuiforum, zoals het gebouw gaat heten, wordt volgens de gemeente "een plek voor muziek, dans, evenementen en ontmoetingen".

Het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium worden in het Spuiforum ondergebracht. Het gebouw komt op de plaats van de theaters die nu aan het Spui staan, de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Die theaters uit 1987 zijn, zegt de gemeente, dringend aan vervanging toe.

Uitgesteld

De bouw van het nieuwe uitgaanscentrum kost 181 miljoen euro. De gemeente betaalt driekwart daarvan. Het college zegt daarmee te kiezen voor "een grootschalige investering in de stad".

In 2010 lag er ook al een plan voor de nieuwbouw op tafel. Dat project kostte 80 miljoen euro meer dan het Spuiforum en werd als te duur bestempeld. Het besluit over de bouw werd uitgesteld zodat er aan het plan kon worden geschaafd. Met dit nieuwe gebouw zegt de gemeente "te kiezen voor lagere kosten".

Meepraten

Het Spuiforum is ontworpen door architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Bewoners van Den Haag mogen meepraten over de inrichting van het gebouw.

Het plan voor het Spuiforum wordt nog voorgelegd aan de gemeenteraad. Die neemt in november een besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl