Kamp verkenner in formatie

Henk Kamp bij binnenkomst in het Kamergebouw»
Henk Kamp bij binnenkomst in het Kamergebouw NOS

VVD-minister Kamp gaat voor de Tweede Kamer de formatie voorbereiden. Hij is door de Kamer aangezocht als verkenner. Hij heeft die opdracht aangenomen.

Het idee voor een verkenner komt van VVD-leider Rutte. De andere fractievoorzitters gingen ermee akkoord in een overleg met Kamervoorzitter Verbeet.

De verkenner gaat met alle fracties praten over de opdracht aan een informateur. Hij kan ook namen voordragen. Volgende week donderdag houdt de nieuwe Tweede Kamer een debat over de formatie en daar doet ook de verkenner aan mee. Dan moet hij zijn gesprekken hebben afgerond.

Voortouw

De procedure in de formatie is nieuw: dit voorjaar sprak de Kamer af dat de koningin niet meer het voortouw krijgt in de formatie, maar de Kamer zelf.

Tweede Kamervoorzitter Verbeet sprak vanmiddag met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer over de procedure in de formatie. Onder hen was ook partijleider Krol van 50PLUS. Die zit nu nog niet in de Kamer, maar is wel gekozen.

Radiostilte

De partijleiders Rutte en Samsom hielden zich voor het gesprek op de vlakte. Rutte zei dat hij radiostilte houdt ;en dat hij er alles aan wil doen om het proces van de formatie succesvol te laten verlopen.

Samsom zei alleen dat hij bereid is mee te doen aan een stabiel kabinet met alle partijen die dat ook willen. Hij sprak geen voorkeur uit.

Deel deze pagina

Video

  • video Henk Kamp aangesteld als verkenner De formatiebesprekingen kwamen vandaag al voorzichtig op gang. Deze keer zonder tussenkomst van koningin... Beatrix, maar onder leiding van een verkenner. Een nieuwe aanpak van de kabinetsformatie, in een nieuw politiek krachtenveld.
  • video Verbeet: Kamp gevraagd als verkenner Tweede Kamervoorzitter Verbeet verklaarde vanmiddag dat Henk Kamp gevraagd is als verkenner voor een nieuwe... regering. Het voorstel kwam van VVD-leider Rutte.
  • video Ron Fresen: Kamp gaat wensen proeven Politiek verslaggever geeft kort duiding bij de aanstelling Henk Kamp als verkenner voor de... regeringsformatie.

Audio

  • Weisglas (VVD): Kamp goede keuze VVD-prominent Frans Weisglas zegt dat de keuze voor Kamp een goede is. Wel zag hij liever dat koningin Beatrix die rol vervulde.
  • Hans Andringa: aanstelling Kamp geen verrassing Henk Kamp is de eerste pion die op het bord wordt gezet in de kabinetsformatie. Kamp is aangesteld als 'verkenner'. Politiek... verslaggever Hans Andringa vertelt.
  • 'Nog nooit zo snel een verkenner aangesteld' Henk Kamp is aangesteld als verkenner in de kabinetsformatie. Peter van der Heiden, politicoloog Raboud Universiteit Nijmegen, legt... uit.

Video en Audio

Meer video en audio