NOS NieuwsAangepast

VVD wil radiostilte in formatie

VVD-leider Rutte wil weinig zeggen over de formatie. Na de eerste vergadering van de nieuwe fractie zei hij dat er zo snel mogelijk een nieuw kabinet moet komen.

Rutte werd vanochtend gekozen tot fractievoorzitter. "Als aanvoerder van de grootste partij voel ik een bijzondere verantwoordelijkheid en daarom wil ik er het zwijgen toe doen".

Volgens Rutte kan alles wat hij in het openbaar zegt tot vertraging leiden. "Het woord radiostilte zal weer veel vallen," zei hij.

Niet aan zet

CDA-leider Buma vindt dat zijn partij niet aan zet is in de formatie. Volgens hem ligt er nu een grote verantwoordelijkheid bij VVD en PvdA. "Het is aan hen om te bepalen hoe ze nu verder aan."

D66-leider Pechtold erkende dat zijn partij getalsmatig niet nodig is voor een kabinet. Maar hij is bereid een rol te spelen.

Procedure

Vanmiddag overlegt Kamervoorzitter Verbeet met de fractievoorzitters over de procedure in de formatie. In het voorjaar sprak de Kamer af dat de koningin niet meer het voortouw krijgt. De Kamer praat eerst zelf over het aanwijzen van een informateur, maar het duurt nog zeker een week voordat dat debat wordt gehouden. De nieuwe Kamer wordt pas volgende week geïnstalleerd.

Verbeet zal vanmiddag na het overleg met de fractievoorzitters de koningin informeren over het verloop van het gesprek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl