NOS NieuwsAangepast

Dodental protest Jemen loopt op

Het dodental bij de demonstratie in de Jemenitische hoofdstad Sanaa is opgelopen naar vier.

Zeker tien mensen raakten eerder vandaag gewond toen veiligheidstroepen de menigte bij de Amerikaanse ambassade uit elkaar joegen. De demonstranten zijn boos over de omstreden anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' die op internet te zien is.

Buiten de ambassade in Sanaa staken de demonstranten auto's in brand en het logo van de ambassade werd van de muur getrokken. Nadat ze het toegangshek hadden geforceerd staken ze een Amerikaanse vlag op het ambassadeterrein in brand. De demonstranten zijn de gebouwen van de ambassade niet binnengegaan.

Bangladesh en Caïro

Behalve in Jemen waren er vandaag ook demonstraties tegen de film in Bangladesh en in Irak. In Egypte waren voor de derde dag op rij rellen in de hoofdstad Caïro. Gisteren waren er ook al betogingen in onder meer Tunesië en Marokko. Dinsdag kwam de Amerikaanse ambassadeur om het leven bij een mortieraanval in Libië tijdens een demonstratie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft vandaag in de sterkste bewoordingen afstand genomen van de film. Ze verklaarde dat de Amerikaanse regering op geen enkele manier betrokken is bij het project en dat de inhoud walgelijk is. Het Witte huis verwerpt de boodschap van de film die volgens Clinton enkel en alleen is bedoeld om een belangrijke religie te vernederen en geweld uit te lokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl