NOS NieuwsAangepast

Winnaars en verliezers in beeld

Blije gezichten en teleurstelling na de verkiezingsuitslag. VVD en PvdA behaalden een monsterzege. Maar de vele stemmen die deze partijen kregen, gingen vaak ten koste van de aanhang van andere partijen.

De VVD kreeg met 41 zetels veel meer stemmen dan was voorspeld in de peilingen. De tocht van Mark Rutte naar het podium van de VVD-verkiezingsavond leek dan ook een ware zegetocht.

Ook veel blije gezichten op de bijeenkomst van de PvdA in Amsterdam. Oud-partijleiders Wim Kok en Wouter Bos waren naar de bijeenkomst gekomen om Diederik Samsom te feliciteren met de 39 zetels die de partij behaalde.

Opluchting

Bij D66 overheerste opluchting. De partij had stand gehouden en zelfs twee zetels gewonnen onder het geweld van kemphanen VVD en PvdA. Alexander Pechtold gooide de armen in de lucht om de zetelaangroei te vieren.

Wie ook reden had het glas te heffen, was Henk Krol van 50PLUS. Deze nieuwe partij komt met twee zetels in de kamer.

Strijdvaardig

Teleurstelling overheerste bij Geert Wilders. Voor het eerst was er niets te vieren op de partijbijeenkomst van de PVV. De partij verloor 9 zetels, maar blijft strijdvaardig.

Ook voor Jolande Sap van GroenLinks was het gisteren geen feestdag. Hoewel een zeteldaling verwacht werd, was een verlies van 7 zetels een hard gelag.

Feest

Hetzelfde was te zien bij het CDA. De partij ging van 21 naar 13 zetels, het slechtste resultaat ooit. Uit onderzoek van Ipsos Synovate bleek dat veel CDA-stemmers naar de VVD zijn overgestapt.

De SP verloor niets, maar won ook niets. En dat was gezien de peilingen van de afgelopen tijd, waarin Emile Roemer tot grote hoogte steeg, toch een teleurstellend resultaat. Maar het feest in de zaal was er niet minder om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl