NOS NieuwsAangepast

'Peilingen waren heel goed'

Opiniepeiler Reinier Heutink van Ipsos Synovate is heel tevreden over de peilingen voor de verkiezingen. Hij reageert verbaasd op de kritiek dat de peilingen een ander beeld gaven dat de uiteindelijke uitslag. De winst voor VVD en PvdA viel veel hoger uit dan de afgelopen dagen was aangegeven.

"Peilingen zijn geen prognose", zegt Heutink, "ze geven de stand van zaken weer op het moment dat mensen hun definitieve keus nog moeten maken." Dat betekent dat zo'n twintig tot dertig zetels nog bij andere partijen terecht kunnen komen.

Betere vragen

Heutink gelooft zeker dat peilingen het stemgedrag van kiezers beïnvloeden. Zo heeft de voorspelde grote zetelwinst voor PvdA en VVD veel zwevende kiezers getrokken. Wel vond hij de druk op de kiezer erg groot; minder debatten en politieke spotjes hadden iets meer rust kunnen brengen.

De opiniepeiler is minder tevreden over alle peilingen buiten verkiezingstijd. 'Als mensen minder goed geïnformeerd en minder betrokken zijn, moet je andere en betere vragen stellen.' Als dat niet gebeurt, kunnen de voorspellingen misleidend zijn, zegt Heutink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl