NOS NieuwsAangepast

Kranten: Rutte en Samsom samen

Op de ochtend na de verkiezingsuitslag concluderen de kranten eensgezind dat VVD en PvdA na hun grote verkiezingsoverwinning nauwelijks nog om elkaar heen kunnen.

"Monsterzege Rutte" kopt de Telegraaf met Rutte die op de paginagrote foto beide duimen omhoog steekt. De foto van PvdA-leider Samsom op diezelfde pagina is een stuk kleiner. Opvallende verliezer is de PVV van Wilders, schrijft de krant. De gedoogpartner wordt door de kiezer zwaar gestraft voor het opblazen van de rechtse coalitie.

De druiven zijn ook zuur voor de SP, die tot voor kort aanspraak leek te kunnen gaan maken op het Torentje. Roemer en consorten zijn nu terug bij af, aldus de Telegraaf. Volgens de krant is een 'oranjecoalitie' van VVD, PvdA en CDA de meest waarschijnlijke. Zeker aangezien de VVD en PvdA samen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben.

'Politieke aardverschuiving'

Op de voorpagina van de Volkskrant is Samsom te zien in zijn hotelkamer, terwijl hij naar Ferry Mingelen kijkt die de uitslagen geeft. "Het midden is terug", kopt de krant. Nederland laat de protestpartijen links liggen en kiest voor het midden. Winnaars Rutte en Samsom zijn volgens de krant tot elkaar veroordeeld. Volgens de Volkskrant is de "politieke aardverschuiving" een gevolg is van strategisch stemmen.

Ook volgens het AD is er bijna geen regeringscoalitie denkbaar waarin VVD en PvdA niet samenwerken. "De zittende premier Rutte lijkt leiding te kunnen geven aan dat nieuwe kabinet", aldus het AD.

Volgens het commentaar in Trouw zijn de kiezers ten minste in één opzichte glashelder: de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV is hard afgestraft. De laatste twee krijgen daarvoor de rekening gepresenteerd. De kiezer laat Rutte en Samsom volgens de krant nauwelijks een andere keus dan met elkaar te gaan samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl