NOS NieuwsAangepast

Opkomst Caraïbisch gebied laag

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op Bonaire, Saba en St. Eustatius door de PvdA gewonnen. De socialisten behaalden 20,8 procent van de stemmen. De VVD eindigde als tweede met 15,8 procent van de stemmen. Slechts 23,6 procent van de 13.000 kiezers bracht een stem uit.

Bonaire, Saba en St. Eustatius stemden voor het eerst voor de Tweede Kamer. In 2010 stapten de eilanden uit de Nederlandse Antillen. Ze zijn nu een bijzondere gemeente onder Nederlands bestuur.

Lage opkomst

Op Bonaire hadden actievoerders kiezers opgeroepen om hun stemkaart ongeldig te maken en in een alternatieve stembus te deponeren. Ruim 1732 mensen maakten gebruik van deze manier om te protesteren tegen de Nederlandse regelzucht. Nog eens 416 stemmen waren blanco of ongeldig.

Ook op de twee andere eilanden was de opkomst dramatisch laag. Op Saba stemden 228 van de 802 kiezers, goed voor een opkomst van 28,5 procent. St. Eustatius behaalde de laagste score: slechts 14,8 procent van de kiezers nam de moeite om te gaan stemmen. Veel mensen gaven als reden dat ze de Nederlandse partijen niet kennen en niet weten op wie ze moesten stemmen.

Opmerkelijk was het aantal stemmen dat het CDA en D66 wisten binnen te halen. Beide partijen eindigden vlak achter de VVD met 14 procent van de stemmen.

Andere eilanden

De VVD is ook op Curaçao, Aruba en Sint Maarten als grootste uit de bus gekomen. Op de eilanden konden mensen die meer dan tien jaar in Nederland hebben gewoond en zich hadden aangemeld, stemmen. Dat waren er in totaal 1058.

Bij deze stemmers was D66 de tweede partij, gevolgd door de PvdA. Helemaal niemand bracht een stem uit op Hero Brinkman van DPK. Hij had als PVV-Kamerlid altijd felle kritiek op de eilanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl