VVD en PvdA tot elkaar veroordeeld

Bij de formatie lijken PvdA en VVD op elkaar aangewezen»
Bij de formatie lijken PvdA en VVD op elkaar aangewezen ANP

Bij de formatie lijken PvdA en VVD op elkaar aangewezen, maar ze hebben voor een meerderheid in de Eerste Kamer een derde partij nodig. Samen hebben ze daar 30 van de 75 zetels. Dat is belangrijk omdat wetten door beide Kamers moeten worden aangenomen.

Een middencoalitie met het CDA heeft in de senaat 39 zetels, Paars (VVD, PvdA, D66) komt met 35 zetels drie zetels tekort.

De Kunduzcoalitie (VVD,CDA,D66,CU,GL) heeft genoeg zetels in de senaat, maar verliest vrijwel zeker de meerderheid in de Tweede Kamer.

De vijf partijen komen samen niet verder dan 73 à 74 zetels.

Geen trek

Een meerderheidscoalitie van PvdA, SP, CDA en D66 is getalsmatig mogelijk, maar CDA en D66 hebben in de campagne al aangegeven dat ze geen trek hebben in regeringssamenwerking met de SP.

Een coalitie met de PVV is vrijwel uitgesloten. Alleen de VVD, de ChristenUnie en de SGP zouden eventueel met de PVV willen regeren, maar die vier hebben geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Deel deze pagina

Video

Na hun goede verkiezingsuitslagen gisteravond, was het afgelopen nacht feest bij VVD en PvdA.

 • Feest bij VVD en PvdA

  Na hun goede verkiezingsuitslagen gisteravond, was het afgelopen nacht feest bij VVD en PvdA.

 • 'Kiezers lieten zich meeslepen in strijd om Torentje'

  De verkiezingen zijn uitgelopen op een onverwacht grote winst voor VVD en PvdA. Politiek redacteur Dominique... van der Heyde in Den Haag.

 • Dominique van der Heyde: grote tegenstelling VVD-PvdA

  Zal er een regering komen van de twee grootste partijen na de verkiezingen van gisteren? Politiek... verslaggever schetst het spanningsveld tussen beide partijen.

 • D66 en CDA moeten afwachten

  D66 en CDA, de partijen die zichzelf presenteerden als het redelijke midden, moeten nu dus afwachten of de... winnaars hen nog wel nodig hebben. VVD en PvdA hebben samen al een meerderheid, dus op papier zijn ze niet onmisbaar.

Audio

 • VVD en PvdA werken al jaren samen in Drenthe De PvdA en de VVD zijn tot elkaar veroordeeld. Er is één plek in Nederland waar beide partijen al jaren samenwerken. Verslaggever... Joris van de Kerkhof zocht die plaats op.

Video en Audio

Meer video en audio