NOS NieuwsAangepast

EADS en BAE creëren defensiereus

Het Europese defensie- en luchtvaartbedrijf EADS praat met het Britse BAE over een fusie. Dat hebben beide bedrijven vandaag bevestigd. EADS en BEA hebben samen een omzet van meer dan 70 miljard euro per jaar en ruim 220.000 werknemers.

De twee werken al samen in verschillende projecten, zoals de Eurofighter. Het fusiebedrijf beweegt zich op de wereldwijde defensiemarkt, die wordt beheerst door onzekerheden als gevolg van kortingen op defensiebudgetten in Europa en de Verenigde Staten.

BEA en EADS, dat het hoofdkantoor in Nederland heeft, zeggen dat zij met "een reeks regeringen" hebben gesproken over de gevolgen van een fusie. Die kunnen gevoelig liggen door nationale defensiebelangen.

'Zware dobber'

Marktanalisten zeggen dat schaalvergroting in de Europese defensie-industrie hard nodig is om wereldwijd te kunnen blijven concurreren. De aangekondigde fusie is volgens Guy Anderson van defensie-analysebureau IHS Jane's ongekend qua omvang, en kan een zware dobber worden voor de Europese mededingingsautoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl