NOS NieuwsAangepast

VVD stevent af op beste score ooit

De verkiezingsavond wordt net als twee jaar geleden bijzonder spannend. Net als toen is het na het sluiten van de stembussen nog onzeker of de VVD dan wel de PvdA de grootste partij wordt.

Destijds kregen beide partijen volgens de eerste prognose 31 zetels. Pas na middernacht bleek dat de VVD een zetel meer had gekregen dan de PvdA.

Duidelijk is al dat beide partijen samen een meerderheid in de Tweede Kamer krijgen. De VVD stevent af op de beste score uit haar geschiedenis. Tot nu toe werd de beste score behaald in 1998. Toen werden met lijsttrekker Bolkestein 38 zetels binnengehaald.

Den Uyl

De PvdA haalt haar beste resultaat sinds 2003, toen de PvdA met Wouter Bos uitkwam op 42 zetels. Net als nu was dat het gevolg van een spectaculair herstel. Een jaar eerder - het jaar van Pim Fortuyn - was de PvdA onder Ad Melkert gekelderd naar 23 zetels. Met Samsom stond de PvdA lange tijd rond 15 zetels in de peilingen.

De beste score ooit, 53 zetels, haalde de PvdA in 1977, toen met Joop den Uyl onder het motto 'Kies de premier' campagne werd gevoerd. De PvdA 'verloor' desondanks de daaropvolgende kabinetsformatie en belandde in de oppositie.

Dieptepunt CDA

Interessant is dat D66 ondanks de grote winst van PvdA en VVD toch ook heeft gewonnen. Bij verkiezingen in het verleden zakte D66 ver weg als het uitliep op een tweestrijd tussen PvdA en VVD of PvdA en CDA.

Het CDA haalt met 13 zetels veruit de slechtste score uit zijn geschiedenis. In 2006 werd het CDA met Jan Peter Balkenende met 44 zetels nog de grootste partij. Onder Ruud Lubbers werden zowel in 1986 als 1989 54 zetels behaald.

Eerste verlies PVV

Ook GroenLinks boekt de slechtste score uit haar geschiedenis. Het dieptepunt tot nu toe waren de verkiezingen in 1994, toen de partij met Ina Brouwer en Mohammer Rabbae 5 zetels haalde.

De PVV heeft voor het eerst sinds haar oprichting verloren. Een score van 13 zetels is nog een stuk minder dan de slechtste peilingen voor de PVV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl