NOS NieuwsAangepast

Wilders: het is feest in Brussel

PVV-leider Wilders vindt dat de boodschap van zijn partij blijkbaar onvoldoende is aangeslagen. "In Brussel vieren ze nu feest", zei hij naar aanleiding van de verkiezingsnederlaag. Hij zei dat de partij nu haar wonden likt. Maar volgens hem gaat de strijd door.

SP-leider Roemer noemde het een rare avond. Hij denkt dat verschillende mensen misschien wel lachen over de het aantal zetels van de SP. "Maar we zijn de derde partij en we zijn niet uit het veld geslagen", voegde hij eraan toe. Volgens hem heeft zijn partij tijdens de campagne veel mensen zelfvertrouwen gegeven.

CDA-leider Buma sprak van een teleurstellend resultaat. Maar ook hij toonde zich strijdbaar. "We hebben misschien een kleinere fractie, maar met meer idealen en gemotiveerder." Volgens hem is de afgelopen tijd het fundament gelegd voor een nieuw CDA. Hij vindt dat er nu een zware verantwoordelijkheid rust op VVD en PvdA.

'Rommelige strijd'

Groen Links-leider Sap zei over het verlies van haar partij dat ze had verwacht dat het moeilijk zou worden. "De tijd is te kort geweest om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen", aldus Sap. Volgens haar delen veel mensen de idealen van GroenLinks, maar vroegen ook velen zich af: "Waar zijn ze mee bezig in die partij?" Ze doelde daarmee onder meer op de rommelige strijd rond het lijsttrekkerschap tussen haar en Dibi. Volgens Sap heeft de partij inmiddels zijn lessen geleerd.

Partijleider Slob van de ChristenUnie zei dat er nu een grote verantwoordelijkheid is voor VVD en PvdA om een stabiele regering te vormen. Hij had gehoopt dat zijn partij minstens evenveel zetels zou halen als de vorige keer, "maar ook met dit aantal zetels kun je je werk in de Kamer doen", zei hij.

SGP-voorman Van der Staaij reageerde voorzichtig positief op de voorspelde zetelwinst. Maar hij durft zich nog niet rijk te rekenen.

'Aardverschuiving'

Bij 50Plus zijn de reacties opgetogen. Partijleider Krol noemde het resultaat "bijna niet te geloven." Hij denkt dat het nog beter was geweest als de partij aan de tv-debatten had mogen meedoen en als in de campagne meer aandacht was besteed aan de pensioenen.

Lijsttrekker Thieme van de Partij voor de Dieren sprak van een aardverschuiving. "Nu de partij weer twee zetels lijkt te halen, is bewezen dat we geen eendagsvlieg zijn", aldus Thieme.

DKP-leider Brinkman heeft de moed nog niet opgegeven. Hij denkt dat zijn partij alsnog een zetel zal halen. Brinkman benadrukt dat hij sinds de oprichting van zijn partij veel tijd kwijt is geweest met allerlei rompslomp.

Bijna in alle reacties wordt er de nadruk op gelegd dat de cijfers nog kunnen veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl