Schiermonnikoog telt het snelst

De gemeente Schiermonnikoog was vanavond als eerste klaar met het tellen van de stemmen.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2010 was Rozendaal in Gelderland (1150 kiesgerechtigden) de eerste. Het Waddeneiland Schiermonnikoog kwam toen als tweede met de uitslag. Deze keer was Roozendaal net iets later dan 'Schier'.

Eerder vandaag zei burgemeester Sjon Stellinga van Schiermonnikoog tegen de NOS dat hij een speciaal systeem had bedacht. De meest 'atletische ambtenaren' waren geselecteerd om zo snel mogelijk de getelde stemmen door te geven.

Toeristen

Er zijn 761 stemgerechtigden op het eiland, maar toeristen zorgen voor een opkomst die boven de 100 procent ligt. Ook zorgden SGP-jongeren nog voor een stunt op het Waddeneiland: door met ruim 60 jongeren daar te gaan stemmen, steeg de SGP ineens enorm. "Het was een mooi uitje voor de jongeren, die de afgelopen tijd flink campagne hebben gevoerd", vertelt Jacques Rozendaal, voorzitter van de SGP-jongeren. De SGP-jongeren kozen expres voor het Waddeneiland. "We wisten dat Schiermonnikoog altijd snel is met de uitslag. De actie is geslaagd."

Concurrent

In Rozendaal zijn geen toeristen die zorgen dat er meer stembiljetten geteld moeten worden. Wel waren daar twee leden van de telploeg ziek en de opgeroepen vervangers zijn minder ervaren.

Vlieland is een geduchte concurrent van 'Schier' en was bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 de eerste gemeente die alle stemmen had geteld. De burgemeester van Schiermonnikoog, Sjon Stellinga, zei eerder op de avond niet opnieuw verliezen van Vlieland. Het eiland werd uiteindelijk derde vanavond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl