NOS NieuwsAangepast

Mohammed-film als provocatie

De film 'Innocence of Muslims' die in de islamitische wereld veel ophef veroorzaakt, is gemaakt door de joods-Amerikaanse projectontwikkelaar Sam Bacile. De 56-jarige Bacile maakte de Engelstalige film vorig jaar in Californië.

Er werken 59 acteurs en 45 anderen aan mee. De film is gefinancierd door honderd joodse geldschieters en zou 5 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) hebben gekost. In de film wordt amateuristisch geacteerd en ook de decors zien eruit als die in een goedkope B-film.

Seks

In 'Innocence of Muslims' zit de profeet Mohammed in de woestijn met een paar volgelingen. Hij zegt dat ze mannen mogen vermoorden, vrouwen gevangen mogen nemen en kinderen als slaven mogen verkopen als dat nodig is om gebieden te veroveren en de islam te verspreiden.

Ook heeft Mohammed seks met meerdere vrouwen. Als die erachter komen dat hij met meer dan één vrouw slaapt, gaan ze achter hem aan. Hij rent de tent uit om te strijden voor de islam. Hij wordt omringd door vuur en zwaait met een bebloed zwaard.

De reden voor de ophef is onder meer dat het in de islam verboden is om Mohammed af te beelden. Ook de oorlogszuchtige taal die de hoofdrolspeler uitslaat, is verkeerd gevallen.

Ondergedoken

Sam Bacile is vanwege de protesten ondergedoken. Hij heeft telefonisch laten weten dat de islam een kankergezwel is. Hij zei verder dat de film provocatief bedoeld is, om een statement te maken tegen de islam. Volgens Bacile is de film dit jaar één keer vertoond in een bijna lege bioscoop in Hollywood.

Afghanistan heeft inmiddels opdracht gegeven de website YouTube te sluiten om te voorkomen dat beelden die de profeet Mohammed beledigen, worden bekeken en verspreid. YouTube in Afghanistan moet gesloten blijven zolang de beelden er nog te zien zijn, zei Aiman Marjan van het Afghaanse ministerie van Communicatie. Uitingen die als beledigend voor de islam kunnen worden opgevat, zijn eerder aanleiding geweest voor grote onlusten in Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl