EU presenteert plan bankenunie

Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt»
Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt MPD01605 - Flickr / CC 2.0 by-sa

De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd voor een bankenunie. Daarin staat de Europese Centrale Bank (ECB) centraal. De ECB, gevestigd in Frankfurt, gaat een grote toezichtsafdeling opzetten waarvandaan uiteindelijk alle 6000 banken in de Europese Unie in de gaten gehouden worden.

Bij de grote banken en de probleembanken gebeurt dat direct vanuit Frankfurt, alle overige banken blijven onder controle van nationale centrale banken, maar wel onder supervisie van de ECB.

Verstevigen

Met dit voorstel probeert de Europese Commissie de Europese banken verder te verstevigen, zodat het vertrouwen in het financiële stelsel toeneemt. Daarvoor is het nodig dat de ECB vergaande wettelijke bevoegdheden krijgt om te kunnen ingrijpen bij banken en andere financiële instellingen.

De ECB wordt daarbij democratisch gecontroleerd door het Europees Parlement en de Europese ministers van Financiën. De Commissie stelt voor om eerst de probleembanken, dan de grootste en belangrijkste banken, en ten slotte alle banken de komende twee jaar onder Europees toezicht te brengen.

Mening

Het is nu aan alle 27 landen van de Europese Unie om hun mening te geven over het voorstel voor een Bankenunie. De regeringsleiders hebben gezegd ernaar te streven eind van dit jaar een besluit te nemen.

Deel deze pagina

Video

  • video ECB gaat toezichtsafdeling opzetten De Europese Centrale Bank gaat een grote toezichtsafdeling opzetten waarvandaan uiteindelijk alle 6000 banken... in de Europese Unie in de gaten gehouden worden. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot het Europees Parlement.
  • video 'Bankentoezicht moet nieuwe crisis voorkomen' Alle 6000 Europese banken komen onder toezicht van de Europese Centrale Bank. Het is de eerste stap op weg... naar een volledige bankenunie in Europa, waarbij niet de belastingbetaler maar de banken zelf opdraaien voor de schade, mocht een collegabank in de problemen komen. Europacorrespondent Chris Ostendorf vertelt.

Audio

  • Hoe ziet Barroso's Europese bankenunie eruit? Europees commissievoorzitter Barroso spreekt vanochtend in het Europees parlement zijn jaarlijkse State of the Union uit. Barroso... gaat het plan gaat onthullen voor een zogeheten BankenUnie. Correspondent Tijn Sadée zocht uit wat het plan voorstelt.

Video en Audio

  • » "Deze garnalenvangsten zijn echt extreem" Audio De zee zit momenteel barstensvol garnalen. Vissers varen deze weken maar twee dagen uit, omdat de...23 okt 2014, 184 keer afgespeeld
  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 6969 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 3776 keer afgespeeld

Meer video en audio