NOS NieuwsAangepast

Israël en VS ruziën over Iran

De VS en Israël zijn "samen vastberaden" om te voorkomen dat Iran kernwapens krijgt. Dat is de uitkomst van een telefonisch overleg tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dat heeft het Witte Huis laten weten.

De ongebruikelijke verklaring komt na berichten dat Obama de Israëlische premier niet zou willen ontvangen als hij volgende maand in de VS is om de VN te bezoeken. In de media werd dat opgevat als vernedering aan het adres van Netanyahu. Maar volgens een woordvoerder past een ontmoeting gewoon niet in de agenda's. "Er is geen verzoek gekomen en er is geen verzoek afgewezen."

Kritiek

Het botert al lang niet tussen de twee leiders. De afgelopen periode bleek al vaker dat ze van mening verschillen over hoe Iran moet worden aangepakt. Obama voelt zich onder druk gezet door Netanyahu. Die zei gisteren dat "zij die weigeren duidelijke grenzen te stellen aan Iran geen moreel recht hebben om een rood stoplicht voor Israël neer te zetten''.

Obama zit in verkiezingstijd niet te wachten op kritiek uit Israël. Netanyahu's woorden kunnen de relatie nog verder onder druk zetten. Israël wil uit zelfverdediging militaire actie tegen Iran kunnen ondernemen en wil deadlines richting Teheran. Washington kiest voor diplomatie en sancties tegen Iran en zijn vermeende nucleaire wapenprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl