NOS NieuwsAangepast

Massaal protest in Catalonië

In Barcelona zijn honderdduizenden Catalanen de straten op gegaan om te demonstreren voor onafhankelijkheid. De lokale politie in de Spaanse regio heeft het over 1,5 miljoen betogers.

Demonstranten zwaaiden met de Catalaanse vlag en zongen het regionale volkslied. Ook droegen ze spandoeken waarop teksten stonden als "Onafhankelijkheid nu!".

Feestdag

De betoging werd gehouden op de belangrijkste feestdag van de Spaanse regio. Op 11 september herdenken de Catalanen de belegering van Barcelona drie eeuwen geleden.

Elk jaar wordt een mars gehouden, maar nog nooit kwamen er zo veel mensen op af. De organisatie was door de hoge opkomst gedwongen om de route te veranderen.

Belastingplannen

Dit jaar grepen veel mensen de mars aan om te demonstreren tegen de belastingplannen van de Spaanse overheid. Veel Catalanen vinden dat ze te veel afdragen aan de centrale overheid in Madrid en daar te weinig voor terugkrijgen.

De regering in Catalonië wil zelf belastingen kunnen innen. De Catalaanse premier Mas dreigde met afscheiding als de landelijke regering daar niet mee akkoord gaat.

Catalonië is de rijkste regio van Spanje, maar economisch heeft de regio het de laatste tijd moeilijk. Een op vijf Catalanen is werkloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl