NOS NieuwsAangepast

Rutte: Grieken in euro belangrijk

VVD-leider Rutte vindt dat het grote gevolgen voor Nederland zou hebben als landen in Zuid-Europa de euro zouden verlaten. In het NOS-lijsttrekkersdebat benadrukte hij dat die landen aan de strengste eisen moeten voldoen om te worden geholpen, zoals bijvoorbeeld ook Duitsland eist. Hij herhaalde dat hij tegen een nieuw steunpakket voor Griekenland is.

PVV-leider Wilders vindt dat Rutte de laatste jaren veel te veel aan Griekenland heeft betaald. "Rutte heeft de visie van een struisvogel, de ruggengraat van een mossel en de betrouwbaarheid van Pinokkio," zei hij. Hij wil dat Nederland uit de EU gaat. Wilders zei verder dat Rutte deze campagne "vaker heeft gelogen dan PvdA-leider Samsom in zijn leven is gearresteerd". Rutte verweet Wilders opnieuw dat hij een wegloper is.

Europa

In het debat daagde CDA-leider Buma Samsom uit een keus te maken "tussen de Franse kopgroep van lagere pensioenen en hogere belastingen en een beetje proberen om van het begrotingstekort af te komen" of het Europa van minister De Jager en de Noord-Europese landen die streng willen zijn. Volgens Buma draait Samsom daar omheen. Samsom noemde het een misvatting om te proberen te kiezen tussen Parijs en Berlijn, zoals ook Rutte wil. "Alle landen in Europa moeten samen het probleem oplossen," zei hij. GroenLinks-leider Sap zei daarover dat we niet alleen voor een Europa moeten kiezen dat de begrotingsnormen streng naleeft. Europa hoeft niet uit elkaar te vallen als je kiest voor een sociaal Europa, vindt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl