NOS NieuwsAangepast

Amphia Ziekenhuis succesvol

In het Amphia Ziekenhuis in Breda werden naast de vier maatregelen om postoperatieve wondinfecties terug te dringen, nog twee begeleidende maatregelen genomen. Samen leidden die ertoe dat het aantal wondinfecties eind 2011 36 procent lager was dan in 2008, vóór invoering van het program.

Dat blijkt uit een artikel dat een onderzoeksgroep van het Amphia heeft gepubliceerd op de website PlosOne voor wetenschappelijke publicaties.

Aanspreekcultuur

Medewerkers werden en worden expliciet aangemoedigd om elkaar aan te spreken op momenten dat de maatregelen in het gedrang kwamen.

Verder werd een nieuwsbrief gemaakt waarin na elke meting gegevens gepubliceerd werden over de vorderingen van de invoer van de maatregelen.

Achttien dagen

In het Amphia Ziekenhuis verlengde een postoperatieve wondinfectie de opnameduur met gemiddeld 18 dagen.

In 2002 werden de extra kosten als gevolg van een oppervlakkige wondinfectie al op 1000 euro begroot, die van een diepe wondinfectie op 20.000.

Heroperatie

Postoperatieve wondinfecties kunnen ook tot blijvende invaliditeit lijden. Een wondinfectie na een heup- of knievervanging maakt het meestal noodzakelijk om het nieuwe gewricht er weer uit te halen met een heroperatie.

Soms is het daarna onmogelijk om weer een knie of heup te plaatsen. Als dat wel kan, is een derde operatie nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl