NOS NieuwsAangepast

Vijf aanhoudingen na eierfraude

Op verzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn vijf mensen opgepakt die verdacht worden van fraude met eieren. De eieren zouden ten onrechte zijn verkocht als scharrel- of vrije-uitloopei. Vorige week werden drie mensen opgepakt; vandaag twee.

De pluimveehouders maakten extra winst doordat ze meer mest produceerden dan waarvoor ze betaalden. Ook profiteerden ze van de hogere prijs voor eieren met het predicaat scharrel of vrije uitloop.

De drie pluimveehouders die vorige week werden aangehouden, hielden meer leghennen per hok dan is toegestaan. Een eierbroeierij uit Gelderland leverde valse facturen om dat te verdoezelen. Twee directeuren van dat bedrijf zijn vandaag opgepakt.

Onderzoek

De Voedsel- en Warenautoriteit weet nog niet hoe omvangrijk de eierfraude is. Het onderzoek naar de fraude loopt nog. Het is niet uitgesloten dat er meer mensen bij betrokken zijn.

De eieren zijn verkocht in Nederlandse supermarkten. De Voedsel- en Warenautoriteit benadrukt dat er niets mis was met de eieren, behalve dan dat ze niet aan de richtlijnen voldeden voor scharrel- of vrije-uitloopeieren. Er was geen gevaar voor de volksgezondheid, beklemtoont de NVWA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl