NOS NieuwsAangepast

Bonden geen begrip voor Philips

Vakbond De Unie vindt het onbegrijpelijk dat Philips wereldwijd nog eens 2200 banen gaat schrappen. "De medewerkers vragen zich nu af, wanneer houdt het een keer op?", schrijft bestuurder Suat Koetloe in een persbericht. Een jaar geleden maakte Philips al bekend 4500 banen te schrappen, waarvan 1400 in Nederland.

De bond maakt zich vooral zorgen over het personeel van Health Care in Best, een medische tak van Philips. De Unie vreest dat daar banen verdwijnen. In Best werken nu zo'n 3000 mensen.

Opheldering

Koetloe eist opheldering over het banenverlies: "Laat Frans van Houten het volledige verhaal vertellen aan het Philipspersoneel in plaats van te focussen op aandeelhouderswaarde."

Ook FNV Bondgenoten heeft weinig begrip voor de keuze van Philips. FNV Bondgenoten-bestuurder Ron van Baden noemt de stap van Philips "een ordinaire vorm van aandeelhouderskapitalisme. Er moeten extra spierballen getoond worden op een analistenconferentie in Londen vandaag. Van Houten heeft bij zijn aantreden nog wel gezegd zich niet te laten leiden door hijgende aandeelhouders."

Onzekerheid

Volgens de vakbondsman verkeren de werknemers van Philips al ruim een jaar in onzekerheid. "Mensen krijgen geen rust. We weten op dit moment niet wat de gevolgen zullen zijn voor Philips in Nederland."

Ook hij is vooral bezorgd over de medische tak. "De medische divisie zit voor een groot deel in Nederland, in Best. Daar verwacht ik de komende maanden en jaren veel verandering."

Philips gaat 2200 extra banen schrappen om het bedrijf efficiënter en minder complex te maken. De meeste banen zullen bij de medische tak en lichtdivisie verdwijnen. Philips kan nog niet zeggen hoeveel banen er in Nederland verloren gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl