NOS NieuwsAangepast

Na elf jaar WTC nog steeds niet af

Elf jaar na de aanslagen op de Twin Towers is de heropbouw van het World Trade Center in New York nog steeds niet afgerond. Iedere dag werken honderden bouwvakkers aan het miljardenproject en er moet nog veel gebeuren.

Vorig jaar werd het herdenkingsmonument op de rampplek geopend. Twee laaggelegen waterbakken markeren de plek waar vroeger de Twin Towers stonden. Naast nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 is het monument ook in trek bij toeristen. In een jaar tijd is de herdenkingsplaats 4,5 miljoen keer bezocht.

Museum

Het museum dat ook op Ground Zero gepland was, is nog niet af. Het project heeft vertraging opgelopen door geschillen tussen de organisatie en de gemeente New York.

De directeur van het museum denkt als de bouwwerkzaamheden eenmaal zijn afgerond nog een jaar nodig te hebben om het museum in te richten. Waarschijnlijk is het museum pas in 2014 open voor het publiek.

Laatste loodjes

Twee torens van het nieuwe World Trade Center zijn zo goed klaar. De zogeheten 'Freedom Tower' in het noordwesten van het terrein wordt over twee jaar geopend en biedt 280.000 vierkante meter kantoorruimte. Het gebouw wordt meer dan 500 meter hoog en krijgt 104 verdiepingen.

Aanzienlijk kleiner is World Trade Center 4, met 72 verdiepingen. Dat gebouw zal volgend jaar al open gaan. Onder meer de Port Authority zal zich in het gebouw vestigen. Dat is de eigenaar van het World Trade Center-terrein, die door de aanslagen zijn hoofdkantoor kwijtraakte.

Animo

Het eerste gebouw gaat dus volgend jaar open, maar dat geldt lang niet voor alle wolkenkrabbers. Zo blijft de bouw van het 350 meter hoge World Trade Center 3-gebouw vooralsnog steken op acht verdiepingen, omdat de rest van de ruimte nog niet verhuurd is. Iets verderop ligt een soortgelijk project stil, omdat er nog te weinig animo voor is.

Ook het nieuwe metrostation heeft vertraging opgelopen vanwege budgettaire overschrijdingen. Er was 2,2 miljard dollar begroot, maar de kosten zijn al opgelopen tot 3,4 miljard. Het station is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava en heeft een capaciteit van 250.000 passagiers per dag.

Het duurt waarschijnlijk nog een aantal jaar voor die duizenden mensen dagelijks weer naar het WTC af zullen reizen, net als elf jaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl