NOS NieuwsAangepast

Margiris mag niet vissen

De Nederlandse supertrawler Margiris mag voorlopig niet in Australische wateren vissen. Het Australische parlement wil eerst een nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van het schip op de visstand en het milieu.

Milieuminister Burke zei eerder dat een verbod niet haalbaar is. Hij heeft zich van meet af aan verzet tegen de komst van de Margiris. Hij vreest voor lokale uitputting van de visstand door overbevissing.

Ook is hij bang dat er dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden als bijvangst worden binnengehaald. "Als het fout gaat zijn er risico's voor het milieu, voor andere commerciële partijen en voor iedereen die van vissen houdt. Dat zijn risico's die ik niet wil nemen", zei Burke op een persconferentie.

Visquotum

De minister denkt dat hij twee jaar nodig heeft om voldoende informatie te verzamelen. Het uiteindelijke besluit om een vergunning te verlenen ligt bij minister Joe Ludwig van Landbouw en Visserij.

De Margiris is 142 meter lang en wil in Australië 18.000 ton horsmakreel en redbait vangen. Dat is de helft van het totale Australische quotum.

Greenpeace heeft de afgelopen weken actie gevoerd tegen de komst van het schip. Zo probeerde de organisatie de aankomst van de Margiris in de Australische haven Port Lincoln te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl