NOS NieuwsAangepast

'Anti-islamgroepen steunen Wilders'

Amerikaanse anti-islamgroepen hebben Geert Wilders financieel gesteund. Het Britse persbureau Reuters zegt daar bewijzen voor te hebben.

De directeur van de pro-Israëlische denktank Middle East Forum uit Philadelphia Daniel Pipes zegt dat hij het strafproces in 2010 en 2011 tegen Wilders heeft gefinancierd. Wilders stond toen terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims als groep. Hij werd vrijgesproken.

De denktank zou het geld hebben overgemaakt aan Wilders' advocaat Bram Moszkowicz. Om hoeveel geld het gaat wil directeur Pipes niet zeggen. Moszkowicz wil er niet op ingaan, omdat dat volgens hem iets tussen raadsman en cliënt is.

Vrijheid van meningsuiting

In een e-mail aan Reuters schrijft Wilders dat de advocaatkosten werden betaald door mensen die het recht op vrijheid van meningsuiting verdedigen. "Ik beantwoord geen vragen over wie dat zijn en hoeveel ze betaalden. Dat kan hun veiligheid in gevaar brengen."

Verder stelt Reuters dat de neoconservatief David Horowitz Wilders indirect financiert. Hij is de voorman van het David Horowitz Freedom Center en de website Frontpage magazine.

Beveiliging

Horowitz zegt dat hij onder meer een vergoeding aan Wilders heeft betaald voor twee speeches in Philadelphia en Los Angeles. Horowitz noemt geen bedragen, maar zegt dat Wilders "een mooi bedrag" heeft gekregen. Ook zou hij hebben betaald voor de beveiliging van Wilders.

De PVV-leider zegt dat hij wel vaker in het buitenland spreekt, maar nooit om een vergoeding vraagt. Alleen zijn reis- en verblijfskosten worden af en toe betaald. De veiligheidskosten worden volgens Wilders altijd door de Nederlandse regering gefinancierd.

Pipes en Horowitz ontkennen dat ze Wilders zijn politieke activiteiten financieel hebben gesteund. Dat is volgens de Amerikaanse wet verboden, omdat hun groeperingen non-profit organisaties zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl