NOS NieuwsAangepast

Samsom, Rutte klaar voor Torentje

Zowel Rutte als Samsom zegt klaar te zijn om het Torentje te betrekken. In het tv-programma Nieuwsuur zei VVD-lijsttrekker Rutte dat hij "heel graag" door wil gaan als premier: "We kunnen zo veel mensen aan het werk helpen en meer veiligheid bieden, we liggen op koers".

PvdA-lijsttrekker Samsom benadrukte dat juist hij een goede leider voor Nederland zou zijn, omdat hij "de idealen, de wilskracht en de energie" zou hebben om Nederland verder te helpen.

Rutte en Samsom vielen elkaar flink aan. Zo verweet Samsom dat het beleid van de VVD het consumentenvertrouwen in Nederland ondermijnt.

Valse beloften

Volgens de PvdA-leider is het consumentenvertrouwen in Nederland enorm gedaald de afgelopen jaren, omdat mensen onzeker zijn over de toekomst. Volgens Samsom doet de VVD valse beloften in de campagne. "Iedereen weet dat we ons geen belastingverlaging kunnen permitteren, iedereen weet dat die belofte niet zal worden waargemaakt", zei hij tegen Rutte.

Rutte antwoordde dat Nederland nog steeds een goed draaiende economie heeft en het, vergeleken met andere Europese landen, goed doet. Hij herhaalde dat het belangrijk is om zoveel mogelijk nieuwe banen te creëren. "Ik heb gezien wat er dan gebeurt: mensen krijgen meer zelfstandigheid. Een baan is zoveel meer dan inkomen", aldus Rutte.

Multiculturele samenleving

Rutte en Samsom botsten ook over de vraag of de multiculturele samenleving is mislukt. Volgens Samsom is dat niet zo, maar Rutte vindt dat wel. Volgens de VVD-leider zijn er met de komst van de multiculturele samenleving twee problemen ontstaan: Nederlanders waren niet meer trots op hun eigen normen en waarden en konden en mochten lange tijd de problemen die er wel waren, niet benoemen.

Samsom verweet Rutte dat allochtonen volgens hem niet welkom zijn in Nederland en te lang als allochtoon worden behandeld.

Naar de knoppen

Toen het aankwam op eventuele coalitievoorkeuren hielden zowel de VVD als de PvdA-leider zich op de vlakte en zeiden ze dat ze de kans klein achten dat ze na de verkiezingen samen zullen gaan regeren.

Volgens PVV-leider Wilders is het overduidelijk dat Rutte en Samsom na de verkiezingen wel degelijk in een kabinet gaan zitten. "Het is zo klaar als een klontje dat die twee Nederland na de verkiezingen naar de knoppen gaan helpen", zei Wilders in het programma 1 voor de Verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl