NOS NieuwsAangepast

9/11-briefje na 10 jaar bij familie

Een noodkreet uit de westelijke toren van het World Trade Center in New York is tien jaar na '9/11' aangekomen bij de familie van de man die het briefje schreef.

"84th Floor west office 12 people trapped", schreef Randy Scott 11 september 2001 op een kladblaadje, dat hij vervolgens uit het raam liet vallen.

Het briefje werd van de grond geraapt door een man die het meteen overdroeg aan een bewaker van een bank. Op het moment dat de bewaker de boodschap aan hulpverleners wilde doorgeven, stortte het gebouw in.

De bank hield het briefje en droeg het later over aan 'The National September 11 Memorial and Museum'. Daar begon de speurtocht naar de familieleden van de schrijver.

Bloedsporen

Forensisch onderzoek toonde aan dat er bloedsporen op het briefje zaten. Daaruit kon dna worden gehaald, waarmee de familie kon worden opgespoord.

In augustus 2011 kreeg Randy's vrouw Denise te horen dat er een briefje van haar man was gevonden. "Ik heb 10 jaar lang gehoopt dat Randy niet opgesloten heeft gezeten in het gebouw, maar dat hij op slag dood was toen het vliegtuig het gebouw in vloog", vertelt ze in de krant Stamford Advocate. Het briefje maakte een eind aan die illusie.

"Ik wilde niet dat hij had geleden, opgesloten in een brandend gebouw. Dat is zo'n verschrikkelijke nachtmerrie. Nu weet ik dat het wel zo is gegaan, en dat verandert alles."

Handschrift

Zodra ze het briefje zag, wist ze dat het van haar man was. "Daar was geen dna-test voor nodig, ik herkende zijn handschrift."

Het briefje is sinds kort te zien in het 'September 11 Museum', waar het één van de 'topstukken' is in een tentoonstelling over de laatste momenten van de mensen in de torens. Volgens de conservator van het museum is het "één van de meest indrukwekkende voorwerpen die in het museum te zien zijn".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl