NOS NieuwsAangepast

VS draagt gevangenis Bagram over

In Afghanistan hebben de Verenigde Staten de gevangenis van Bagram overgedragen aan de Afghanen. Het cellencomplex ten noorden van Kabul is de grootste Amerikaanse gevangenis in het land. In het complex zitten ongeveer 3000 terreurverdachten vast.

De VS en Afghanistan zijn het nog niet overal over eens. De Amerikanen willen een aantal gevangenen onder hun hoede houden. De Afghaanse president Karzai is daar fel op tegen. Hij vindt dat de Afghaanse soevereiniteit dan wordt aangetast.

Begin dit jaar kwam het complex in het nieuws, omdat Amerikaanse bewakers er korans van gevangenen zouden hebben verbrand. Veel Afghanen waren daar woedend over. Bij het geweld dat uitbrak kwamen tientallen mensen om het leven.

Martelingen

Ook waren er berichten over andere misstanden in Bagram. Begin dit jaar beschuldigden Afghaanse onderzoekers het Amerikaanse leger van het martelen van gevangenen. Verder zouden gevangenen er vastzitten zonder dat er enig bewijs tegen hen is.

De Amerikanen willen de komende tijd meer gevangenissen overdragen aan de Afghaanse autoriteiten. Uiterlijk 2014 moeten de laatste Amerikaanse militairen uit het land zijn vertrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl