NOS SportAangepast

Herlings stelt wereldtitel veilig

Motocrosser Jeffrey Herlings heeft in het Italiaanse Faenza tijdens de Grote Prijs van Europa de wereldtitel in de MX2-klasse veroverd.

De zeventienjarige Herlings pakte de titel in stijl: hij won zowel de eerste als de tweede manche met overmacht.

In de eerste kwam hij met een voorsprong van ruim dertig seconden op zijn naaste concurrent Tommy Searle over de streep. De tweede, kondigde hij aan, zou hij op safe rijden, maar ook daarin bleef hij op zijn KTM zijn Britse rivaal ruim voor.

Magisch moment

Herlings won dit seizoen achttien manches, twee keer zoveel als Searle. In 1993 was Pedro Tragter de laatste Nederlander die de wereldtitel wist te veroveren.

Een magisch moment, noemde Herlings het binnenslepen van de wereldtitel. "Dit is gewoon geweldig. In de tweede manche ging het zo goed dat ik dacht: dan maar volle bak. In de laatste twee ronden voelde ik de tranen achter mijn bril", aldus de geëmotioneerde Brabander. "Dit is het dus. Hier heb ik mijn hele leven van gedroomd."

Cairoli weer de beste in de MX1

In de koningsklasse - de MX1 - ging de wereldtitel voor het vierde jaar op rij naar Antonio Cairoli. Ook de Italiaanse KTM-rijder won in Faenza beide manches; hij zag zijn naaste concurrent Clement Desalle als derde en vierde finishen.

De 26-jarige Cairoli pakte in 2005 en 2007 de wereldtitel in de MX2. In 2009 stapte hij over naar de MX1 en meteen was hij ook in die klasse de beste. In het daaropvolgende seizoen verruilde hij Yamaha voor KTM, maar die switch maakte niets uit; hij bleef winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl