NOS NieuwsAangepast

Prikkelarme kermis een succes

Een prikkelarme kermis in de Brabantse gemeente Beek en Donk verloopt succesvol, zegt de initiatiefnemer. Er kwamen gisteren zo'n 300 bezoekers op af.

Autistische of epileptische kinderen kunnen niet tegen alle indrukken die normaal op een kermis op hen afkomen. Tijdens het experiment zijn de geluiden en lichten daarom gedempt. Ook draaien de kermisexploitanten hun attracties op aangepaste snelheid. Dertig vrijwilligers die het project begeleiden hebben zelfs afgezien van felgekleurde hesjes om het geheel zo rustig mogelijk te houden.

Het idee komt van gemeentebode Jos Dijstelbloem. Hij ging gisteren zelf met zijn autistische kleinzoon Stef (9) naar de rustige kermis. "We hebben met het hele gezin in de autoscooter gezeten, iets wat voorheen nooit mogelijk was, omdat Stef daar niet tegen kon", zegt van Dijstelbloem. "Stef had een hele brede smile op zijn gezicht, hij was volop aan het genieten."

Mensenmassa

"Deze keer had hij geen last van alle muziek en de indrukken die normaal altijd bij een kermis op hem afkomen. Hij gaat elk jaar altijd spontaan mee naar de kermis, maar als hij dan aankomt hebben de knipperende lichten en het geluidsniveau zo'n invloed op hem dat hij de handen voor zijn oren moet slaan en dan gaat hij weer naar huis. Daar kan hij niet tegen."

"Dat was nu anders. Het was rustig en hij kon de tijd nemen om te wennen aan de nieuwe situatie, de attracties, zijn broertjes in de autoscooters. Na de derde keer wilde hij zelf ook, en dat ging."

Van Dijstelbloem verwacht vandaag meer drukte op de gedempte kermis. "Het zou wel kunnen dat we dan het volgende probleem krijgen: dat er een mensenmassa komt en dat er dan toch te veel prikkels zijn voor sommige kinderen en ze alsnog moeten omdraaien. Daar kunnen we helaas niks aan doen. Het geeft wel aan dat er behoefte aan zulke kermissen is."

De prikkelarme kermis duurde gisteren en vandaag van 12 tot 14 uur. Daarna gaat het weer op volle sterkte. Er zijn zo'n twintig attracties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl