NOS NieuwsAangepast

Slob verbaasd over CDA-beleid

Arie Slob, lijsttrekker van de ChristenUnie, heeft zich de afgelopen tijd verbaasd over het beleid van het CDA. In een interview met website NU.nl zegt hij de kernwaarden van de partij niet terug te zien in de besluiten van het kabinet.

"Hoe kún je, als je christelijk-sociaal bent, zo op het persoonsgebonden budget bezuinigen? Hoe kún je, als je christelijk-sociaal bent, zo in ontwikkelingssamenwerking snijden? Hoe kún je zo met kwetsbaren omgaan, ook als ik kijk naar het passend onderwijs?"

Verbazing

Slob zegt "met verbazing te hebben gadegeslagen hoe met die kernwaarden werd omgegaan".

Volgens de CU-leider verkondigt het CDA nu in de campagne een ander geluid dan in de coalitie. ''Politieke partijen dragen nu uitdrukkelijk uit waar ze voor staan, maar daarbij zijn er ook partijen die de afgelopen jaren een heel andere boodschap hebben verdedigd dan ze nu verkondigen."

Eerst zien, dan geloven

"Met name bij het CDA is het verschil heel groot. Aan de ene kant draagt het CDA daardoor nu weer standpunten uit waarin ik me kan herkennen, maar aan de andere kant is die overgang zo snel gedaan, dat ik ook wel van mensen in het land hoor: eerst zien, dan geloven."

In het interview presenteert Slob zich ook als mogelijke 'smaakmaker' in een coalitie met de VVD en de PvdA. Welke partij dan de premier levert, is hem om het even. "Voor een gedeelte is dat lood om oud ijzer. Rutte heeft natuurlijk ervaring, waar Samsom nog niet een heel indrukwekkende staat van dienst heeft opgebouwd. Maar uiteindelijk gaat het om het programma."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl