NOS NieuwsAangepast

VS: druk op Rusland om Syrië

De Verenigde Staten blijven druk uitoefenen op Rusland om het verzet tegen de Syrische president Assad te steunen. Minister Clinton van Buitenlandse Zaken erkent dat er een groot verschil van inzicht met Rusland is over de aanpak van het conflict in Syrië, maar ze wil Rusland blijven overtuigen van de noodzaak om gezamenlijk op te trekken. Maar het zal geen gemakkelijke taak zijn, zei de Amerikaanse minister.

Clinton is in de Russische stad Vladivostok, waar de 21 APEC-landen vergaderen over onder meer de crisis in Europa. Minister Clinton heeft in de marge van de top een gesprek gehad met haar Russische ambtgenoot Lavrov.

Geen heil

Ze heeft duidelijk gemaakt dat de Syrische president Assad moet verdwijnen en plaats moet maken voor een democratisch regime. Assad moet een einde maken aan de gevechten in Syrië en de VN-Veiligheidsraad moet daarvoor een krachtig signaal afgeven, zei Clinton.

Minister Lavrov ziet geen heil in het plan van Clinton. Het is volgens hem beter om de problemen in Syrië op een diplomatieke manier op te lossen. Landen isoleren heeft geen enkele zin, vindt Lavrov.

Groei

De APEC is de organisatie van landen rond de Stille Oceaan die praat over economische groei, handel en samenwerking in de regio. Tijdens de top hebben de 21 lidstaten afgesproken dat ze samen een blok moeten vormen om de Europese crisis te weerstaan.

Het is volgens de APEC-landen nu nog belangrijker om groei in de regio te stimuleren en het vertrouwen in de financiële markten te herstellen.

Gastheer president Poetin is tevreden met de uitkomsten van de top in Vladivostok. Het was een constructieve bijeenkomst, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl