NOS NieuwsAangepast

Nieuwe actie Grieks extreem-rechts

De politie in Griekenland doet onderzoek naar een actie van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad. In een voorstad van Athene vielen vrijdag zo'n dertig aanhangers in uniform buitenlandse straatverkopers lastig. Ze vroegen hen om hun papieren en vernielden kraampjes en handelswaar.

Dat gebeurde in de havenstad Rafina. Er waren ook twee parlementsleden van Gouden Dageraad bij betrokken. De partij heeft zelf beelden van de actie verspreid.

Op de beelden is te zien dat autochtone Grieken niet worden lastig gevallen. Omstanders wilden of durfden niet in te grijpen.

Meer acties

Gouden Dageraad heeft een klacht ingediend bij de politie. Actievoerders zeggen dat ze in Rafina illegale immigranten hebben gezien. De partij dreigt met meer van dit soort acties tegen buitenlanders.

Gouden Dageraad haalde bij de verkiezingen in juni 21 zetels in het Griekse parlement. De partij haalt regelmatig het nieuws met gewelddadige acties tegen illegale buitenlanders.

In mei wilden zo'n 200 aanhangers een oude fabriek bestormen, waar illegalen woonden. Kort daarvoor was een Griek doodgestoken. De verdachte was een immigrant van Afghaanse afkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl