NOS NieuwsAangepast

Ontvoerder Oerlemans vermoord

De ontvoerder van de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans is in Noord-Syrië vermoord, melden bronnen binnen de Syrische opstandelingenbeweging aan de NOS. De ontvoerder was Abu Mohammad al-Shami al-Absi, een leider van een groep extremistische moslims die een rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van buitenlandse strijders in Syrië.

Zijn groep bestaat uit Pakistanen, Tsjetsjenen en Britse moslims, verklaarden Oerlemans en zijn Britse collega John Cantlie, die in juli een week door de groep werden vastgehouden. Bij een ontsnappingspoging werden ze neergeschoten. Ze werden later bevrijd door het Vrije Syrische leger, dat ook in die regio actief is.

Faroug-brigade

Abu Mohammad zou twee weken geleden zijn omgebracht door de Syrische Farouq-brigade, die zelf ook fanatiek religieus is. Dat de buitenlanders sympathie hadden voor al-Qaida stond de Syrische strijders niet aan. Vanwege de onderlinge religieuze strijd binnen het verzet tegen president Assad is het nieuws lang stilgehouden.

Abu Mohammad was zelf een Syriër. Zijn brigade, de Mujahedin Shura Raad, veroverde deze zomer Bab al-Hawa op de grens met Turkije op het leger van president Assad. Die grenspost werd hem weer afgenomen door de iets gematigder moslimbeweging Farouq.

Het is nog onbekend wat er is gebeurd met de ongeveer dertig veelal buitenlandse volgers van Abu Mohammad, die in een tentenkamp vlak over de grens met Turkije zaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl