NOS NieuwsAangepast

'Blasfemie-meisje' Pakistan vrij

Het Pakistaanse meisje dat vastzat op beschuldiging van godslastering is vrijgelaten. Ze zat vast omdat ze pagina's uit de koran zou hebben verbrand. Gisteren bepaalde een rechter dat de 14-jarige op borgtocht vrij mag komen.

Het christelijke meisje werd ruim drie weken geleden opgepakt in een buitenwijk van Islamabad. In haar tas waren half verbrande bladzijden uit de koran gevonden. Haar arrestatie leidde in Pakistan en daarbuiten tot ophef, vooral omdat het meisje verstandelijk gehandicapt is en niet kan lezen.

Rondslingerende papiertjes

De advocaten van het meisje verklaarden eerst dat ze alleen wat rondslingerende papiertjes wilde verbranden, maar afgelopen week werd een imam gearresteerd. Die islamitische geestelijke zou zelf bladzijden uit de koran hebben verbrand en die in de tas van het meisje hebben gestopt. Met zijn actie zou hij de christelijke gemeenschap in een kwaad daglicht hebben willen stellen.

De ophef die in Pakistan ontstond na de arrestatie van het meisje was opmerkelijk. Het land heeft strenge wetten tegen blasfemie en doorgaans kunnen arrestanten die worden verdacht van godslastering op weinig sympathie rekenen. In dit geval was dat anders: verscheidene islamitische geestelijken spraken zich uit voor haar vrijlating.

De rechter had de borgsom gisteren vastgesteld op 8000 euro. Haar ouders konden dat niet betalen en waarschijnlijk hebben christelijke organisaties het geld bijeengebracht. De advocaten van de 14-jarige gaan er nu voor pleiten om de zaak tegen haar helemaal van tafel te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl