NOS NieuwsAangepast

Landen willen nieuwe sancties Iran

Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk willen nieuwe, strengere EU-sancties tegen Iran. De onderhandelingen met Teheran over het Iraanse atoomprogramma in de afgelopen maanden zijn teleurstellend verlopen en de diplomatie ligt stil, stellen de landen.

Wat de strengere sancties moeten inhouden, is niet duidelijk. Sinds juli geldt al een importverbod voor Iraanse olie. Ook mogen er geen zaken meer worden gedaan met Iraanse banken.

'Teleurstellend'

De Duitse minister Westerwelle zei tegen persbureau Reuters dat nieuwe sancties noodzakelijk zijn en binnen enkele weken moeten worden ingesteld. Hij verwijt Teheran niet serieus geïntereseerd te zijn in een oplossing.

Westerwelle noemde de voortgang en de uitkomst van de gesprekken in het afgelopen jaar van de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland met Iran "teleurstellend". In juni liepen de onderhandelingen in Moskou vast. Iran weigerde te stoppen met het verrijken van uranium, tenzij de sancties tegen het land worden opgeheven. De zes landen zullen deze maand opnieuw met Iran praten in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Bedreiging

Canada verbrak gisteren alle diplomatieke banden met Iran. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken noemde Iran de grootste bedreiging voor de wereldvrede.

Volgens het Westen is Iran bezig met het ontwikkelen van een kernwapen. Teheran zegt dat zijn nucleaire programma voor vreedzame doeleinden is bedoeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl